• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8746 LEI
  1 USD = 4.0195 LEI
  1 GBP = 5.4869 LEI
  1 CHF = 4.5190 LEI
  1 HUF = 1.3592 LEI
  1 BGN = 2.4923 LEI
  1 JPY = 3.8726 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Alexandru VAKULOVSKI // Moldova temporar „ocupată” de moldoveni

30 Ianuarie, 17:02

Nu trece o lună ca separatiștii de la Tiraspol să nu scuipe pe autoritățile de la Chișinău.

vakulovski

După Războiul de pe Nistru, politicienii moldoveni s-au lăudat pe rând că vor rezolva problema teritoriului ocupat de separatiști și de armata rusă, dar din promisiunile lor s-a ales praful. Armata rusă de ocupație face manevre inclusiv pe albia Nistrului, milițienii separatiști răpesc cetățeni moldoveni pentru a-i duce în închisorile lor, iar “rezolvările” de la Chișinău sunt de dragul declarațiilor, ori în favoarea separatiștilor, cărora oricum nu li se înmoaie inima de la favoruri (cum ar fi numerele de înmatriculare moldovenești, ca să poată circula nestingheriți prin Europa pe care o disprețuiesc).

În timp ce Dodon face naveta Chișinău – Moscova și se laudă cum rezolvă el problema transnistreană, ba chiar în gazeta lui băgată cu forța în toate cutiile poștale ale chișinăuienilor (unui coleg de redacție i-a fost stricată, ca să încapă ziarul) acest punct e pus la realizări majore, separatiștii râd atât de Dodon, cât și de toate încercările de a schimba ceva în zonă.

Pentru ei e foarte clar, au susținerea și armata Rusiei, iar tot ce e moldovenesc (nici nu spun românesc) le provoacă dispreț. Cadouri primesc, pentru că li se cuvin, dar nu lasă nimic de la ei. Nu există o astfel de formă de negociere, din partea Moldovei se văd doar cedările.

Desigur că separatiștii nu dorm în campania electorală moldovenească. Doar microbuzele lor l-au făcut pe Dodon președinte și acesta trebuie să se răsplătească, nu-i așa?

O formă de răsplată ar fi transnistrizarea Moldovei, încercată cândva la începuturile RASSM. Cu majoritatea socialistă și cu Dodon la președinție, la fel ca fostul vice de la externele moldovenești, Valera Ostalep, ei ar putea pune drapelul separatist pe președinția reparată de Erdogan.

Pentru asta cred că la actualele alegeri vor mai fi trimise niște microbuze de separatiști și în satele de lângă Nistru cu 2000 de persoane, vor vota vreo 3000 sau 4000.

Dar, până atunci, separatiștii se mulțumesc să declare satele moldovenești “ocupate temporar de R. Moldova”, cum a făcut Krasnoselski, iar înainte de asta a montat niște puncte de frontieră ilegale în Varnița. Săracii oameni din Varnița nu pot muta de fiecare dată cu mâinile goale punctele separatiste, păzite cu kalașnikoave.

Premierul Filip a solicitat MAEIE-ului să se adreseze “reprezentanților din partea OSCE, a Federației Ruse, Ucrainei, UE și SUA pentru a utiliza potențialul formatului de negocieri „5+2” în vederea încetării efectelor acestei acțiuni provocatoare”. Federația Rusă ne-a mai rezolvat, Ucraina e în război, SUA e departe, iar de OSCE n-am mai auzit ceva bun în ultimul timp, în afară de degustările de coniac de la Tiraspol.

Moldova se transformă insesizabil în Varnița, într-un teritoriu „ocupat temporar de moldoveni”. Ce urmează? Păi ar putea răspunde tot Dodon: după ce l-a făcut pe Ștefan cel Mare statalist, de ce să nu-l facă și separatist? Cred că Putin nu s-ar supăra.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: