• Baia Mare 16º C
  Cluj-Napoca 15º C
  Galati 14º C
  Iasi 16º C
  Suceava 14º C
 • 1 EUR = 4.8286 LEI
  1 USD = 4.4674 LEI
  1 GBP = 5.4858 LEI
  1 CHF = 4.5775 LEI
  1 HUF = 1.3246 LEI
  1 BGN = 2.4689 LEI
  1 JPY = 4.1201 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Alexandru VAKULOVSKI // Maratonul de Poezie din Brașov

27 Noiembrie, 17:30

Brașovul, Școala de la Brașov, înseamnă foarte mult nu doar pentru literatura română contemporană, ci și pentru noi, scriitorii de limbă română din Basarabia.

vakulovski

Putem spune că avem noroc că scriitori ca Dumitru Crudu și Iulian Ciocan au fost dintre primii basarabeni de după căderea URSS-ului care au fost studenți la Facultatea de Litere a Universității Transilvania din Brașov. Iar ei au fost, pentru cei care veneau din urmă, adevărați deschizători de drumuri, cu alte cuvinte, au făcut cinste Basarabiei și literaturii de aici. După ei, scriitorii și profesorii Alexandru Mușina, Gheorghe Crăciun, Andrei Bodiu – i-au primit cu brațele deschise pe basarabenii care au ajuns la Brașov. Poate că nu toți brașovenii sunt basarabofili ca timișorenii, ce e cert e că nimeni nu-i indiferent față de noi.

Despre Școala de la Brașov se poate scrie foarte mult, din cauza asta în acest text mă voi rezuma la Maratonul de Poezie de la Facultatea de Litere din Brașov, ediția a 18-a, la care am avut onoarea să particip săptămâna trecută. În primul rând, vreau să menționez că spre deosebire de alte maratoane de poezie lecturile fiecărui participant sunt ample la Brașov, de la 15 la 25 de minute. După ce asculți un poet deja știi dacă îți place sau nu, îți faci o idee despre scrisul lui, ceea ce e foarte bine. Am stat aproape la tot maratonul poetic (de la 14.00 până la 21.00) și am auzit multă poezie bună a poeților pe care îi cunoșteam, dar și de care nu auzisem până atunci. Văzându-l și ascultându-l pe Dumitru Galupa, am observat cu bucurie că tradiția poeților basarabeni de la Literele din Brașov nu s-a încheiat. L-am cunoscut pe Dumitru în urmă cu mai mulți ani, la CenaKLUb Tiuk! în Brașov, când era student la Silvicultură.

Între timp e pe cale să termine Literele și în toate vacanțele l-am revăzut la Chișinău, la ședințele cenaclului Republica. Nu-i ascultasem nici o lectură de poezie până acum și am avut o surpriză plăcută. Cu siguranță îl vom revedea și la Republica, nu doar ca spectator, dar și ca poet invitat.

Maratonul de Poezie de la Facultatea de Litere din Brașov a fost gândit foarte bine: pe lângă poeți mai cunoscuți au avut lecturi și tinerii, făcându-se o legătură între generații. Școala e mai importantă decât diferența de vârstă. Același lucru l-am simțit și după, în localul Tipografia, unde poetul Robert G. Elekes organizează seri de poezie.

Desigur că această continuitate a Școlii de la Brașov nu era posibilă fără scriitori și profesori ca Adrian Lăcătuș și Dan Țăranu, cărora le mulțumesc.

PS: Nu doar literar e legat Brașovul de Chișinău: după Maratonul de Poezie din sala Gheorghe Crăciun, la întoarcere, în autobuz se afla și kickboxerul moldovean Oleg Crăciun.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: