• Bucuresti 21º C
  Baia Mare 20º C
  Brasov 16º C
  Cluj-Napoca 18º C
  Constanta 20º C
  Craiova 21º C
  Galati 18º C
  Iasi 15º C
  Suceava 15º C
  Timisoara 21º C
 • 1 EUR = 4.8426 LEI
  1 USD = 4.3517 LEI
  1 GBP = 5.3509 LEI
  1 CHF = 4.5273 LEI
  1 HUF = 1.3886 LEI
  1 BGN = 2.4760 LEI
  1 JPY = 4.0583 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Alexandru VAKULOVSKI // Mai bine ne-ar conduce o capră

13 Martie, 14:33

O capră de trei ani, “cu urechi albe și lungi”, dintr-un oraș american, a fost aleasă primar.

vakulovski

E o știre după care te întrebi în ce lume nebună trăiești, dar de fapt toată nebunia și prostia lumii e la noi, nu la americanii conduși de o capră. Americanii sunt bine, nu trebuie să le plângem de milă, așa cum făceam în perioada Războiului Rece, când primeam multă literatură propagandistică despre cât de îngrozitor o duc oamenii simpli din SUA.

Au trecut și alegerile parlamentare de la noi. Noi nu am ales o capră. Am ales oameni în circumscripții uninominale și partide în circumscripția națională. Deși din nou am bătut un record (cea mai mică prezență la vot din istoria R. Moldova), rezultatele nu par catastrofale la prima vedere. Ar fi fost un dezastru dacă socialiștii ar fi fost votați de majoritate, așa cum ne anunța bătând cu pixul în masă liderul lor neformal, Dodon.

Atunci chiar că ne-am fi trezit într-o mașină a timpului, care ne-ar fi dus în trecutul prăpăstios. Deși au luat cel mai mare scor, vestea bună ar fi că partidele pro-ruse oricum sunt în pierdere, pentru că împreună nu adună nici 50%, cum era pe vremuri. Moldovenii s-au trezit și-i votează pe cei care le promit calea europeană, nu euroasiatică. Dar promisiunile sunt una, iar faptele altceva.

Că tot e pomenit poporul foarte des în zilele astea: poporul a ales Europa, e clar. Cei mai mulți deputați moldoveni se declară pro-europeni, pro-rușii, nostalgicii după pufoaice, ar trebui să cedeze și să-și dea seama că timpul lor a apus. Profitând însă de pofta de putere a fiecăruia în parte și de neînțelegerile și ura dintre pro-europeni, socialiștii pro-ruși încă declară că a venit timpul lor.

Rezultatele alegerilor nu ajută, prăpastia dintre partidele declarate pro-europene pare și mai mare decât înainte de alegeri. Ce-i de făcut? Poate că ideea cu o capră n-ar fi atât de rea pentru noi. Fiindcă avem și noi o fărâmă de mândrie națională, am putea să lăsăm să ne conducă o oaie totuși, pentru că Miorița e balada noastră națională (chiar am putea face o interpretare post-electorală a Mioriței).

Sunt sigur că o oaie ne-ar scoate din criza continuă în care am ajuns. Iar politicienii, deja știți – nu, nu ne ajută.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: