• Bucuresti 23º C
  Baia Mare 15º C
  Brasov 16º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 14º C
  Craiova 22º C
  Galati 20º C
  Iasi 18º C
  Suceava 12º C
  Timisoara 19º C
 • 1 EUR = 4.7509 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.5172 LEI
  1 CHF = 4.2187 LEI
  1 HUF = 1.5039 LEI
  1 BGN = 2.4291 LEI
  1 JPY = 3.8010 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

OPINII Alexandru VAKULOVSKI // Luna Amară sau prețul artistului

07 Iunie, 13:50

Soarta muzicienilor din r. Moldova nu e tocmai ușoară. Nici a celor din România, deși discrepanța dintre piața muzicală din România și cea din Basarabia pare ca o prăpastie.

luna amara

Totuși unii de la noi în momentul în care s-au lansat peste Prut pot spune cu ușurință că s-au scos. Îmi amintesc acum cum era prin 97, când am plecat la studii în România și mi se pare că infrastructura pieței muzicale românești era mai dezvoltată decât cea actuală din r. Moldova.

Fiindcă pentru un muzician de la noi există doar Chișinăul, iar proprietarii de cluburi încă vor bani de la artiști dacă vor să cânte ș.a.m.d.

Totuși prin 97 soarta muzicienilor din România nu era ușoară. Atunci venise și Mihnea Blidariu în Cluj, iar peste doi ani Nick Făgădar l-a chemat să se alăture trupei Tanagra Noise, devenită un pic mai târziu Luna Amară. Mihnea mi-a fost coleg de facultate, coleg de cameră și știu foarte bine prin ce au trecut cei de la Luna Amară.

Pentru că erau underground, au trecut prin multe încercări. Din cauză că aveau cuvinte dure care nu plăceau urechilor aleșilor, Luna Amară a fost dată jos de pe scenă, i s-a tăiat sonorizarea, a luat țeapă de la organizatori de concerte. Pe altă trupă aceste lucruri au fi distrus-o. Nu și pe Luna Amară.

Îi văd pe muzicienii moldoveni care au avut succes în România sau Rusia și care totuși urcă pe scene plătite de oligarhi și partide. Ne întrebăm atunci cu toții: dacă voi, având succes, cântați pentru ei, cât de lacomi sunteți, cât de ipocriți?

Am văzut muzicieni cântând într-o săptămână pentru Voronin, iar în alta pentru Ghimpu. Pentru Plahotniuc, Șor și Usatâi. Atunci mă gândesc că muzicienii nu au coloană vertebrală sau că au ajuns să fie cunoscuți din greșeală. Iar asta o fac nu doar trupele basarabene, ci și multe din România. Însă Luna Amară – nu.

Chiar luna trecută am fost dezamăgiți văzând cum nume sonore ale scenei moldovenești au cântat pe rând pentru Dodon, Plahotniuc și Șor. Sigur că am rămas scârbiți. Sigur că e o rușine.

Poate că îi putem scuza gândindu-ne că așa se face, așa supraviețuiesc. Dar știu că nu e așa. Ca un ghimp în ochii celor „închiriați” există Luna Amară. Ei pentru prieteni ar cânta, dar nu pentru politicieni şi oligarhi. Luna Amară există de aproape 20 de ani. Un timp în care au rezistat, continuă să reziste şi să facă totul cum vor ei, fără să caute scuze.

Sâmbătă îi putem asculta live pe băieţii de la Luna Amară la Chişinău. În clubul Seven, de la 19.00. Ne vedem acolo, că sigur n-o să-i vedem pe scene plătite de politicieni şi oligarhi.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: