• Bucuresti -1º C
  Baia Mare -2º C
  Brasov -6º C
  Cluj-Napoca -2º C
  Constanta -2º C
  Craiova -3º C
  Galati -3º C
  Iasi -2º C
  Suceava -2º C
  Timisoara 1º C
 • 1 EUR = 4.7619 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.4653 LEI
  1 CHF = 4.1953 LEI
  1 HUF = 1.4983 LEI
  1 BGN = 2.4348 LEI
  1 JPY = 3.7869 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Alexandru VAKULOVSKI // Limba română, inadmisibilă din principiu în Transnistria

15 Mai, 13:39

„Autorităţile” separatiste transnistrene au prezentat cadoul din partea Moldovei: numerele de înmatriculare neutre cu care pot circula din septembrie prin toată lumea.

numere neutre

Plăcuţele de înmatriculare sunt compuse din trei litere şi trei cifre, pe modelul HUI 777, fără un semn al statului: stemă sau drapel. Zici că la separatişti toţi sunt apatrizi, că n-au treabă nici cu Rusia, nici cu Moldova. Sau, ca pe vremuri, sunt „luptători pentru pacea mondială”.

Absurdul nu se termină aici. Certificatele de înmatriculare sunt doar în limba engleză, iar în loc de vreun simbol al statului e o roată. Chiar aşa! Totul merge ca pe roate la separatişti. Manevre cu armata rusă săptămânal, puncte „vamale” unde au ei chef, sârmă ghimpată la şcolile româneşti, intimidarea elevilor şi agresarea profesorilor de română, de ce nu le-ar da Moldova o mână de ajutor?

Mulţi stângişti camuflaţi ar spune că nu am dreptate, că oamenii au voie să circule liber, că şi ei sunt de-ai noştri. Problema e că nu-s de-ai noştri. Că luptă împotriva noastră. Că-şi imaginează moldoveni atunci când trag la tir. Problema e că finanţăm separatismul, care n-ar avea cum să existe dacă i s-ar tăia accesul la țâțe financiare. Iar ţâţele sunt Rusia şi Moldova. Cum Rusia nu mai are cu ce, de ce Moldova n-ar finanţa separatismul? Pentru că despre asta e vorba.

Românii rămaşi în Transnistria nu sunt pentru separatişti o etnie a „patriei” lor, ci nişte duşmani pe care nu-i acceptă. Altfel cum poţi interpreta declaraţia unui separatist care explica de ce certificatele de înmatriculare sunt în engleză: “A fost o decizie principială, aşa cum partea Moldovei a insistat foarte mult timp ca să fie scris în limba română. Pentru noi acest lucru era inadmisibil”.

Pe lângă principiile şi valorile separatiste, am aflat cu această ocazie că “victoria” trâmbiţată la Chişinău nu e nimic altceva decât o ameţeală şi o impotenţă. Separatiştii au businessul lor şi pentru ei Moldova e o vacă de muls, nici măcar un partener. „Afacerile” separatiştilor cu Moldova le sunt convenabile doar atunci când Chişinăul cedează, nu altfel.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: