• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8740 LEI
  1 USD = 4.0034 LEI
  1 GBP = 5.4696 LEI
  1 CHF = 4.5255 LEI
  1 HUF = 1.3656 LEI
  1 BGN = 2.4920 LEI
  1 JPY = 3.8612 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Alexandru VAKULOVSKI // La noi e comedie, nu în Ucraina

02 Aprilie, 17:06

Duminică în Ucraina a avut loc primul tur al alegerilor prezidențiale. Deja se știe că în turul doi au trecut actualul președinte Petro Poroșenko și comediantul Vladimir Zelenski.

zelinski

Pare o glumă, dar actorul principal din Sluga naroda vrea să treacă din ficțiune direct la conducerea unui stat. Ca să nu strice imaginea sa din film, Zelenski nu și-a arătat fața la dezbaterile publice. Și a reușit, pentru că e clar că a câștigat, chiar dacă e posibil ca, după turul doi, învingător să iasă Poroșenko.

Faptul că din primul tur a zburat Iulia Timoșenko spune multe: ucrainenii s-au săturat de politicieni, dacă e să fie circ, atunci să fie circ pe bune, iar varianta cu Zelenski, actor de comedie, se potrivește.

Deși în primul tur actorul de comedie a luat aproape de două ori mai multe voturi decât Petro Poroșenko, în al doilea probabil nu-i va mai fi atât de ușor: va trebui totuși să-și arate fața, apoi și ucrainenii s-ar putea mulțumi cu o glumă, să nu o lase să se îngroașe.

Când am fost în februarie în Odesa, am văzut panourile electorale din oraș, dar mai ales de la ieșire – dintr-un material ieftin, acestea se rupeau singure, de la vânt. Puteai admira cum fâlfâie jumătate din fața candidatului. Cam așa e și viziunea ucrainenilor despre politicienii lor. Doar să nu fie război – spunea o doamnă dintr-un restaurant și în cuvintele ei nu era nimic propagandistic, ca pe vremuri.

Dar deși unul dintre cei doi concurenți politici din Ucrainei e chiar actor, comedia pare acasă nu în țara vecină, ci la noi, în Moldova, unde criza parlamentară pare să se simtă confortabil. Probabil că politicienilor moldoveni le pare rău că o astfel de criză parlamentară poate dura doar trei luni, după care președintele este obligat să dizolve parlamentul și să demareze alegeri anticipate.

După fața de azi a lui Dodon, după consultările la care a invitat PD-ul, PSRM-ul și blocul ACUM (divizat în PAS și PDA), nici măcar el nu mai pare mulțumit, ci mai degrabă nervos. Pentru că în declarații nimeni nu vrea anticipate, iar pe de altă parte, nimeni nu negociază pe bune. Fiecare e cu circul lui.

Apropo de circ. PAS și PDA au invitat deputații la discuții despre proiectul lor antioligarhic, dacă tot refuză negocierile între partide. S-au prezentat doar câțiva deputați ai partidului Șor (și ei în opoziție!).

Văzând-o pe Marina Tauber și pe Reghina Apostolova, gazdele au fugit. Cred că dacă ar candida în Moldova, comediantul Vladimir Zelenski ar ieși la confruntări publice, pentru că s-ar simți în apele lui, aici politicienii se țin de glume, aici e vesel în parlament și nimeni niciodată nu e vinovat, pentru că toți cred în destin.

PS: „Ai noștri” însă se distrează și în Ucraina, despre asta e probabil descinderea PA, SIS și CNAla Consulatul Moldovei din Odesa.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: