O fetiţă de vreo şase ani, înfăşurată stîngaci într-o şalincă veche – pesemne, se îmbrobodise singură – şi un băieţel ceva mai răsărit, ascuns după gulerul propriului său sumănel. Amîndoi mărunţei, zgribuliţi de frig, păreau doi puişori căzuţi de undeva dintr-un cuibar”, Ion Druță, Frunze de dor.

Acest fragment din Frunze de dor de Ion Druță este cunoscut de fiecare moldovean. Unii uită sursa, dar folosesc des expresia “de-i frig, de plouă, de bate vântul”… Aceşti „puişori căzuţi de undeva dintr-un cuibar” par şi acum reprezentativi pentru Moldova, pentru o Moldovă abandonată, care se fâlfâie, fiind lipsită de supraveghere.

Chiar şi Ion Druţă „a căzut din cuib”, deşi în 1965 propunea la Congresul Uniunii Scriitorilor revenirea la grafia latină, iar la începutul anilor 90 era văzut ca unul din iniţiatorii mişcării de eliberare naţională, imediat după asta scriitorului a început să i se fâlfâie de românism şi s-a apropiat de ceea ce ştim acum ca „statalism” şi „moldovenism”.

În fine, a trecut cumva şi asta, iar pe pagina de Wikipedia acum Ion Druţă este pomenit doar ca scriitor. Deşi lui i-au fost dedicate unele articole ca Ion Druţă – marele fariseu în slujba Moscovei.

Ironia sorţii însă face să nu ne putem desprinde de loviturile lui „Ion Druţă”. Astfel că după scriitor, în Moldova şi-a făcut apariţia Vanea Pisateli, poate cel mai temut asasin dintre Prut şi Nistru.

Vanea Pisateli este porecla, iar numele adevărat e Ion Druţă. Eh, ce culţi erau pe vremuri interlopii! Dacă Dodon şi Ceban ar fi mai citiţi, probabil că demult erau la uşa scriitorului Ion Druţă, ca să le susţină statalismul şi moldovenismul.

Însă ei înţeleg prin „cultură” doar jocuri şi cântece. Vanea Pisateli se află acum după gratii şi a recunoscut că a fost implicat, prin Renato Usatâi, şi la tentativa de omor asupra bancherului Gherman Gorbunţov.

În fine, blestemul Ion Druţă a lovit din nou zilele trecute, fiindcă, după cum știți, tot așa se numește și peședintele Curţii Supreme de Justiţie. Care, deşi a fost contestat de presă, a ajuns în fotoliul pe care şi l-a dorit, iar acum alegerea lui începe „să dea roadă”: a invalidat alegerile pentru primăria capitalei.

Cred că e cel mai dizgraţios Ion Druţă, care arată clar că banii investiţi în reforma justiţiei moldoveneşti sunt duşi pe apa sâmbetei şi că vom mai fi aspiranţi la UE mult şi bine.

Sursa: deschide.md