• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8745 LEI
  1 USD = 4.0189 LEI
  1 GBP = 5.5210 LEI
  1 CHF = 4.5279 LEI
  1 HUF = 1.3547 LEI
  1 BGN = 2.4923 LEI
  1 JPY = 3.8734 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Alexandru VAKULOVSKI // Hai să nu dăm mână cu mână sau ce-i de făcut ACUM

27 Martie, 15:02

Ieri a fost ziua lui Igor Dodon. În sfârșit, după ani de zile de când e în fotoliul de președinte, s-a putut simți președinte.

vakulovski

Nu turist la Moscova, nu elev repetent al guvernului – suspendat de nenumărate ori când călca pe bec, ci un președinte care îi cheamă la el la masă pe principalii actori politici din Moldova.

E adevărat, la masa lui Dodon n-a fost invitat Ilan Șor, deși dirijorul jafului secolului a intrat în parlament, ca președinte al fracțiunii partidului Șor. E clar de ce e supărat Dodon: din cauza dezvăluirilor primarului de la Orhei legate de finanțarea PSRM-ului și a amenințărilor primite de la președinte. Ce să mai spui când și acum jurnaliștii îl întreabă pe liderul neformal al socialiștilor despre ce era în geanta pe care o ținea Șor în mână?

Ieri Dodon a fost președintele tuturor, mai puțin al partidului Șor. S-a putut simți ca un adevărat gospodar moldovean, avându-i la masă pe Vlad Plahotniuc, Andrei Năstase și Maia Sandu. A fost bizar gestul celor din urmă: au venit la masă, dar n-au dat mâna cu gazda. Asta cum vine? Foști colegi de baricade, venim să râdem-glumim-negociem-zacusim, dar nu ne înjosim să te salutăm, că-i sub demnitatea noastră.

După aceste întâlniri, măcar un lucru a devenit foarte clar: nimeni nu vrea anticipate sau nimeni nu-și asumă răspunderea în cazul unor alegeri anticipate. Revoluționari când e vorba de dat mâna, Năstase și Sandu n-ar vrea o revoluție cu anticipatele. Scorul probabil nu s-ar schimba, iar revoluția ar fi doar din partea celor care nu merg la vot: jumătate din alegătorii Moldovei.

Cred că e clar pentru toată lumea de ce PDM și PSRM și-ar dori o coaliție-alianță cu ACUM (deja PAS și PDA). PDM – pentru păstrarea puterii, iar PSRM – pentru deturnarea direcției europene și întoarcerea spre Rusia. Problema e că ACUM vrea tare la putere, dar asta ar însemna să piardă cartea câștigătoare din alegeri: lupta/revoluția împotriva oligarhiei și capturării statului.

Cel puțin acum Năstase și Sandu nu sunt dispuși să facă acest lucru, deși sunt puși la colț. Ei ar vrea și direcție europeană (ceea ce nu se poate cu PSRM), și luptă împotriva PD-ului de fapt (ceea ce nu se poate cu PD-ul). În stilul glumeț-absurd al lui Șor, ei s-ar jertfi să fie guvern minoritar, cu speaker și prim-ministru, dar să nu negocieze cu alții. Adică, exact ca ieri la Dodon – să nu dea mâna la masă.

Din ce se vede acum, PAS și PDA nu au cum să iasă neșifonați din această situație. Neparticiparea nu se pune, că de aia au fost la alegeri. Iar participarea în alianțe ar duce la pierderea unor alegători. Se pare că Andrei Năstase nu prea înțelege asta. Ar trebui să-i explice Maia Sandu, că ea a mai fost la putere, știe că asta e politica: când te bagi în ea, nu poți ieși imaculat.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: