• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9490 LEI
  1 USD = 4.2444 LEI
  1 GBP = 5.8603 LEI
  1 CHF = 4.6190 LEI
  1 HUF = 1.3745 LEI
  1 BGN = 2.5304 LEI
  1 JPY = 3.7199 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Alexandru Vakulovski // Govorit Moskva

17 Aprilie, 17:02

Când am fost în Praga, acum câțiva ani, vedeam multe indicatoare rutiere care m-au lăsat mască. Pe ele scria: POZOR! Desigur că mă gândeam la sensul cuvântului în limba rusă, adică: rușine. Nu înțelegeam de ce șoferii cehi trebuie să se rușineze, dar la scurt timp, când am vorbit cu cineva care știa ceha, am înțeles. Pozor în cehă înseamnă atenție, nu are nici o legătură cu rușinea.

vakulovski

Dar ieri, în timp ce blocul ACUM (PDA – PAS) făcea a nu știu câta invitație pentru a forma un grup de lucru cu socialiștii, iar aceștia se aflau, cu toții, la aeroport pentru a pleca la Moscova, am avut aceeași senzație pe care am avut-o în Praga: pozor! Doar că de data asta cuvântul nu mai avea semnificația limbii cehe, ci a celei ruse. Da, e vorba de rușine, de o mare rușine. Sau de un cuvânt din graiul moldovenesc, venit din rusă: „pozorală”. Am simțit cum dintr-o lovitură și ACUM, dar mai ales PSRM se “pozorăsc” și ne „pozorăsc” și pe noi.

Într-o oră, parcă eram într-o piesă de teatru absurd: deputații unui partid erau pe scara avionului, plecând într-o țară străină și ostilă, pentru a primi indicații, iar deputații altui bloc le făceau propunere de concubinaj. Da, cam așa s-ar traduce aceste invitații reciproce: unii vor în căsătorie (PSRM), iar alții în concubinaj (ACUM). Dar la lumină apare alt termen, deocamdată, popular - curvărie.

Se pare că naveta lui Dodon la Moscova a fost nesatisfăcătoare. Dodon e deja luat în râs acolo, își pierde credibilitatea. Dar după ce a fost să primească indicații cu Zina Karabina, socialiștii au părut mai deciși. Plecarea tuturor deputaților socialiști în Rusia cred că a venit la inițiativa rușilor, nu a moldovenilor. Ca informația să nu le vină prin cablul de transmisie Dodon, ci direct. Când se vor întoarce și vor deschide gurile lor socialiste, vom auzi: Govorit Moskva! Iar când vorbește Moscova nu e nimic bine, știm asta de foarte multă vreme. Trădarea Moldovei , călcarea în picioare până și a statalității mult trâmbițate de socialiști prin îngenuncherea pe față la Kremlin – acum sunt evidente. În afară de propagandă, interdicții, embargouri și câteva KAMAZ-uri, Moscova nu ne-a adus nimic bun. Și nu ne va aduce nici acum. Măcar acum socialiștii care chiar sunt stataliști ar trebui să se scuture: PSRM-ul e un partid închinat Moscovei, nici vorbă de neutralitate, statalitate cântate de Dodon.

Voi i-ați ales, iar ei vă “pozorăsc”. Asta ar trebui să înțelegeți. E cam târziu, dar e o vorbă, măcar să nu murim proști.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: