• Bucuresti 14º C
  Baia Mare 8º C
  Brasov 8º C
  Cluj-Napoca 8º C
  Constanta 11º C
  Craiova 13º C
  Galati 10º C
  Iasi 7º C
  Suceava 6º C
  Timisoara 11º C
 • 1 EUR = 4.7564 LEI
  1 USD = 4.2005 LEI
  1 GBP = 5.5575 LEI
  1 CHF = 4.2296 LEI
  1 HUF = 1.5063 LEI
  1 BGN = 2.4319 LEI
  1 JPY = 3.8050 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Alexandru VAKULOVSKI // FOTO, VIDEO: Două voci, o singură literatură sau Ziua Unirii la Scriitori

28 Martie, 16:11

27 martie a fost o zi încărcată la Uniunea Scriitorilor din Moldova. Dar nu a fost o încărcătură obositoare, ci una de sărbătoare, cum trebuie să fie de Ziua Unirii. Mai multe evenimente s-au alipit, cât să fie o zi plină. A avut loc și lansarea unui nou proiect: Dialog poetic. Două voci, o singură literatură "1+1", în care un poet din Basarabia și unul din România nu se dueleză, cum se întâmplă adesea, ci dialoghează prin poezie.

centenar

Ziua a început cu o slujbă de pomenire a membrilor Sfatului Țării și a scriitorilor deportați, oficiată de preoții Mitropoliei Basarabiei. Înaintea slujbei, Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor, a vorbit despre importanța Zilei Unirii:

A urmat o serie de lansări de carte cu istoricul Ion Țurcanu și cu scriitorul maramureșan Gheorghe Pârja. Ion Țurcanu a prezentat două volume istorice despre Sfatul Țării și un album fotografic dedicat celor care au înfăptuit Unirea din 1918.  A vorbit și despre contrastul izbitor dintre cei care au înfăptuit Unirea în 1918 și politicienii de astăzi, care doar își fac campanie electorală pe tema Unirii, iar când trebuie să acționeze se fac că plouă. Domnul Țurcanu a accentuat și faptul că pentru Unirea din 1918 a contribuit foarte mult și Guvernul Român. A mai menționat că dumnealui din anii 90 încearcă să deschidă un muzeu dedicat Sfatului Țării. Acest lucru nu a fost posibil deocamdată, pentru că a avut piedici din ambele părți.

Uniunea Scriitorilor a avut și oaspeți din Maramureș, directorul bibliotecii județene din Baia Mare, Teodor Ardelean, a povestit despre primele sale vizite în Chișinău, unde a adus fonduri masive de carte românească pentru bibliotecile municipale Transilvania și Maramureș. Deși locuiește în Baia Mare, scriitorul Gheorghe Pârja a lansat un amplu volum publicistic cu titlul Ochii Basarabiei.

Scriitorul clujean Ion Pop și Emilian Galaicu-Păun au fost cei care au deschis prima ediție a proiectului Dialog poetic. Două voci, o singură literatură "1+1".

p

Vicepreședintele USM, Teo Chiriac, a spus că diologurile poetice dintre scriitorii de pe ambele maluri ale Prutului vor continua la Casa Scriitorilor.

Seara s-a încheiat pe la 18.00, cu un maraton poetic al scriitorilor participanți la eveniment.

Faptul că Uniunea Scriitorilor a serbat Ziua Unirii printr-un eveniment amplu, iar Chișinăul e plin de afișele antiunioniste ale lui Dodon, încă o dată ne demostrează cât de departe e președinția socialistă nu doar de popor, ci și de intelectualii basarabeni.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: centenar
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: