• Bucuresti 18º C
  Baia Mare 13º C
  Brasov 11º C
  Cluj-Napoca 13º C
  Constanta 17º C
  Craiova 19º C
  Galati 16º C
  Iasi 15º C
  Suceava 11º C
  Timisoara 16º C
 • 1 EUR = 4.6578 LEI
  1 USD = 3.9575 LEI
  1 GBP = 5.1941 LEI
  1 CHF = 4.1276 LEI
  1 HUF = 1.4395 LEI
  1 BGN = 2.3815 LEI
  1 JPY = 3.5127 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Alexandru VAKULOVSKI // FOTO: Precursorii Unirii la Muzeul Literaturii

16 Martie, 09:47

Uniunea Scriitorilor din Moldova și Muzeul Literaturii M. Kogălniceanu au dat start astăzi evenimentelor legate de nașterea lui Alexie Mateevici și de Unirea Basarabiei cu România din 1918. În Chișinău a venit cu această ocazie un grup de scriitori, cercetători și preoți din România.

Muzeul Muzeul Muzeul Muzeul

În această dimineață, oaspeții din România au făcut un pelerinaj la locurile din Chișinău legate de Mateevici. La 11 a avut loc inaugurarea expoziției 27 martie 1918: precursori și protagoniști din tagma literațiilor.

Mă bucur că astfel de evenimente sunt obișnuite la Muzeul Literaturii și la Uniunea Scriitorilor. Mai mult, deja basarabenii nu mai văd în astfel de acțiuni ceva excepțional, ci ceva absolut normal. Poate că doar unii politicieni au în cap timpuri apuse, pentru că n-au ieșit din birouri sau din brigadă, dar oamenii normali au obosit deja să mai ia în seamă prostii ca „statalism” și „moldovenism”. Basarabenii își cinstesc precursorii Unirii fără să încerce să-i mai lumineze pe cei care încearcă să ne bage în ceaţă.

Spre deosebire de alte expoziţii legate de Alexie Mateevici, de data aceasta la Muzeul Literaturii au fost prezentate exponate ce ţin de tema Unirii şi a protagoniştilor Unirii. Au fost expuse revistele Luminătorul şi Cuvânt moldovenesc, multe scrisori originale trimise şi primite de Mateevici, câteva cuvântări de la Sfatul Ţării, dar şi fotografiile celor care prin activitatea lor au contribuit la marele eveniment din 1918.

Dacă cineva are dubii despre ce credea preotul şi poetul Alexie Mateevici, am să reproduc mai jos câteva fragmente din cuvântarea lui din 1917 la Primul congres al învăţătorilor moldoveni:

“Fără unire nu vom putea dobândi nimic. Deci să avem un gând, o inimă, un ideal!”; “Cu mâhnire am văzut astăzi că între d-voastră nu toți sunt uniți asupra unor idei drepte. Unii se socotesc moldoveni, alții — cei mai puțini — români. Ei bine, dacă ați luat asupra d-voastră sarcina de a lumina poporul, apoi trebuie să dați poporului idei adevărate, căci altfel întreg învățământul e fără rost. Da, suntem moldoveni, fii ai vechii Moldove, însă facem parte din marele trup al românismului, așezat prin România, Bucovina și Transilvania. Frații noștri din Bucovina, Transilvania și Macedonia nu se numesc după locurile unde trăiesc, ci-și zic români. Așa trebuie să facem și noi! Asta nu însemnează separatism, căci și cei din Transilvania, și cei din Bucovina, și cei din America se numesc tot români.Trebuie să știm de unde ne tragem, căci altfel suntem niște nenorociți rătăciți”.

Pare un discurs bun şi pentru zilele noastre, nu-I aşa? Iată şi câte ceva parcă despre alde dodoni şi voronini: “Dacă vom fi slabi în lupta pentru viață, vom fi înghițiți de cei mai tari. Să nu ne alipim la partide străine, care nu luptă pentru neamul nostru și să nu luptăm pentru interesele de clasă, ci pentru cele de obște, naționale”. Şi pentru că ei înţeleg mai greu, încă o intervenţie de la acelaşi congres: “N-avem două limbi și două literaturi, ci numai una, aceeași cu cea de peste Prut. Aceasta să se știe din capul locului, ca să nu mai vorbim degeaba. Unii zic că limba românească e franțuzită. Asta nu-i adevărat! Ce e drept, sunt și în România unii rătăciți în ce privește limba, dar trebuie să se știe că cel mai puternic curent acolo e cel popular în limbă și în literatură. Noi trebuie să ajungem de la limba noastră proastă de astăzi numaidecât la limba literară românească!”

Vineri, oaspeţii din România vor avea un pelerinaj la Căinari, Zaim şi Căuşeni. Nu ezitaţi să vizitaţi expoziţia!

PS: Uniunea Scriitorilor a plasat prin centrul Chişinăului câteva panouri dedicate lui Mateevici. Oraşul parcă e mai frumos aşa.

 

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: