• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9212 LEI
  1 USD = 4.1382 LEI
  1 GBP = 5.6712 LEI
  1 CHF = 4.4671 LEI
  1 HUF = 1.3732 LEI
  1 BGN = 2.5161 LEI
  1 JPY = 3.7739 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Alexandru VAKULOVSKI // Fără sânge de român, fără suflare românească

07 Martie, 16:04

Se pare că avem în Moldova un Consiliu pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, deși n-ai spune.

vakulovski

Consiliul anti-discriminare sau Consiliul pentru egalitate – cum se numește pe facebook, mi se pare că nu prea are legătură cu realitatea, mai mult cu NewsMaker și cu Sputnik. Am explicat în editorialul precedent de ce cred asta. Aceste legături le sunt suficiente. Prin ele pot lejer să facă un pseudoscandal și să-și vadă de treabă. Exact ca în cazul cu portalul nostru: consiliul primește o plângere de la prieteni, o dă la prietenii de la NewsMaker, aceștia o umflă, de zici că vai ce știre senzațională!

Concret, în cazul în care n-ați auzit, Deschide.md a fost acuzat de discriminarea găgăuzilor de către Nicolae Cheleș. Dovezile lui Cheleș sunt câteva texte în care apare sintagma “separatiștii găgăuzi”. Sunt texte care sunt legate anume de separatism, nu de dragul de a-i numi pe găgăuzi separatiști (Separatiștii din Găgăuzia vor un nou referendum. Ce poate face Chişinăul,

Separatiștii de la Comrat amenință cu independența Găgăuziei după semnarea declarațiilor de Unire). Chiar nu am înțeles problema lui Cheleș: are ceva împotriva cuvântului separatist sau nu-i place că o mare parte dintre găgăuzi sunt separatiști? În fine, uneori e mai bine să nu te gândești prea mult la lucrurile care nu-s de gândit.

Deși, ca să fie mai clar cum funcționează Consiliul pentru egalitate, președintele acestuia, Ian Feldman, deja și-a spus părerea (pe NewsMaker, desigur): «Закон о недискриминации устроен так, что, если сторона не предоставляет свою позицию, то это автоматически трактуется против нее. В делах о дискриминации действует презумпция виновности — бремя доказывания переносится на сторону, которая обвиняется в дискриминации». Adică dacă Deschide.md nu s-a prezentat la ședința Consiliului, autotmat se face vinovat. Ce să zic, e logic, vorba socialiștilor.

În schimb, da, în Moldova există mari probleme cu șovinismul și intoleranța. Doar că acest Consiliu se pare că ignoră adevărate campanii de acest fel. De exemplu n-am auzit să fie deranjat de vechea campanie socialistă (reluată din când în când) cu “Jandarmul român nu va fi aici stăpân”. Socialiștii sunt mândri că sunt antiromâni, dar această atitudine nu e criticată de Consiliul pentru egalitate. Păi cum să o critice pe NewsMaker sau pe Sputnik?

Ultima răbufnire publică antiromânească a avut loc chiar acum câteva zile, când Igor Dodon a fost invitat la emisiunea Puterea a patra. El a declarat că “Important ca prin venele socialiştilor să nu curgă sânge de român”. Nu comentez declarațiile șovine ale lui Dodon, care ar duce la conflicte diplomatice dacă ar fi adresate altor naționalități, dar Consiliul pentru egalitate ar trebui să se autosesize, pentru că e vorba de obiectul muncii, dacă vrea să fie credibil.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: