• Bucuresti 4º C
  Baia Mare 0º C
  Brasov 0º C
  Cluj-Napoca 1º C
  Constanta 5º C
  Craiova 5º C
  Galati 4º C
  Iasi 3º C
  Suceava 1º C
  Timisoara 4º C
 • 1 EUR = 4.6605 LEI
  1 USD = 4.1120 LEI
  1 GBP = 5.1580 LEI
  1 CHF = 4.1368 LEI
  1 HUF = 1.4403 LEI
  1 BGN = 2.3829 LEI
  1 JPY = 3.6250 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Alexandru VAKULOVSKI // Eugen Cioclea – 70

08 August, 13:31

Eugen Cioclea ar fi împlinit pe 4 august 70 de ani. A murit acum cinci ani, sărac, dar având ceva ce și-ar dori toți poeții. Oriunde apărea, Eugen Cioclea atrăgea imediat tinerii, fie că era vorba poeți sau nu.

Eugen Cioclea

Tinerii veneau lângă el nu pentru că Eugen Cioclea ar fi fost foarte deschis și prietenos: din contra, de cele mai multe ori el stătea pe undeva singur, abătut, transmițând tristețe în jur. Dar pe Cioclea nu l-ai fi putut înregimenta niciunde, el era veșnicul revoltat, nemulțumit, nu dădea doi bani dacă încercai să-l lauzi, să-i dai bani sau funcții: în următorul moment te putea face dobitoc. Tinerii actori, pictori, muzicieni, poeți – întotdeauna îl căutau și-l respectau pe Eugen, poate și din cauza acestui spirit revoltat, aproape punk.

Ca poet Eugen Cioclea a fost până la un moment dat neînțeles în Moldova. Neînțeles de cei care nu voiau schimbări în poezie, care n-aveau pretenții de la ea, așteptând doar câte patru rândurele cu rimă. Astfel că, încă de la debutul lui în revistă, în 1986, Cioclea a stârnit nemulțumiri până și la ComitetulCentralal partidului. Motivul a fost poemul Cină irodică. Cred că sunt puțini cei care nu au citit acest poem, dar în caz că totuși nu-l știți, îl puteți găsi pe blogul dedicat poetului.

În schimb poeții din România l-au apreciat la justa lui valoare pe Eugen Cioclea: dela AlexandruMușinala ClaudiuKomartin.Eugen Ciclea nu a ajuns un poet cunoscut de mase, dar cred că nici nu-și dorea acest lucru. Mulți poeți mai în vârstă și-ar dori ca poezia lor să nu îmbătrânească, să fie admirată de valurile noi de poeți, așa cum se întâmplă cu lirica lui Cioclea.

Astăzi, de la 18.00, pe terasa Uniunii Scriitorilor, acolo unde putea fi văzut cel mai adesea Eugen, Uniunea Scriitorilor a invitat poeții tineri de la cenaclul Republica și de la atelierul de scriere creativă Vlad Ioviță ca să citească poeme de-al lui Eugen Cioclea, dar și câte-un text de-al lor. Vom încerca să refacem atmosfera care îi plăcea poetului care ar fi împlinit acum 70 de ani. Poezia lui Cioclea nu a scăzut din valoare cu timpul, se pare că poetul-matematician a găsit o formulă care nu îmbătrânește.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: