• Bucuresti 11º C
  Baia Mare 11º C
  Brasov 8º C
  Cluj-Napoca 10º C
  Constanta 9º C
  Craiova 10º C
  Galati 12º C
  Iasi 13º C
  Suceava 12º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8246 LEI
  1 USD = 4.4133 LEI
  1 GBP = 5.4549 LEI
  1 CHF = 4.5646 LEI
  1 HUF = 1.3206 LEI
  1 BGN = 2.4668 LEI
  1 JPY = 4.1005 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Alexandru VAKULOVSKI // Donbasul din capul moldovenilor

15 Noiembrie, 15:53

Moldova e un fel de țară amărâtă (sau mai degrabă un selhoz sau kolhoz, cum bine observa Petru Bogatu în cel mai recent editorial) cu mai multe probleme și bube, decât cu oportunități, decât cu condiții pentru o viață cât de cât decentă și sigură.

vakulovski

Totuși avem mulți (sau foarte mulți) cetățeni pe care îi mănâncă în fund să rezolve problemele globale, conflictele mai mult sau mai puțin geopolitice din jurul nostru. E clar, nu poți trăi în Moldova și să te gândești non stop la salariul pe care-l vei primi la sfârșitul lunii, e firesc să fii preocupat de ceea ce se întâmplă și în jurul Planetei Moldova. Dar trebuie să fii destul de imbecil să crezi că tu, cu praștia ta sau cu furca, sau chiar cu Kalashnikovul vei putea schimba soarta omenirii și cursul istoriei Europei.

Am văzut cu toții că există o grămadă de tineri care se înrolează ca volunari în trupele separatiste din Donbas. Ce caută ei acolo? Chiar dacă s-ar înrola și pentru Ucraina (deși avem un “dușman” comun), mi-aș pune aceeași întrebare: ce caută acolo? În timpul Războiului din Transnistria știm că atât rușii, cât și ucrainenii au venit în Moldova. Ucrainenii nu ne-au sărit în ajutor, din contra, au luptat împotriva noastră. Și atunci?

Mercenarii moldoveni, atunci când se întorc acasă, sunt capturați și trimiși la închisoare, pentru că legea le interzice să lupte în țări străine ca mercenari. Asta îi așteaptă pe cei care se întorc, dar nu toți sunt așa de norocoși. Alții mor împușcați, alții sfârșesc prin tranșee de la cele mai banale boli, ca o pneumonie sau o dizenterie. Parcă-parcă ai mai înțelege că merg la război pentru bani, dar deja s-a aflat că sunt înșelați, că li se promite un salariu baban, de Legiune Franceză, dar de fapt sunt plătiți mai rău ca niște kolhoznici. Totuși – nu, moldovenii merg în Lugansk sau Donbas nu doar pentru bani, ci din cauza convingerilor. Ei vor să apere Rusia și valorile URSS-ului.

În capul lor ei nu sunt locuitorii celei mai amărâte și sărace țări din lume, ci fac parte dintr-un imperiu. E mai mult decât o minciună, pentru că Rusia nu-și recunoaște nici măcar soldații ruși veniți în Ucraina să lupte de partea separatiștilor, ce să mai vorbim de „vatnicii” moldoveni?

M-am gândit la toate astea pentru că în raza municipiului Chișinău a mai fost descoperită o formațiune paramilitară ilegală, înarmată până-n dinți, având legături cu separatiștii din Donbas. Cum poți scoate imperialismul stupid, Donbasul, din capul moldovenilor? Nu ai cum, atâta timp cât avem vreo 3 televiziuni românești, iar în rest zeci de canale rusești care ne vorbesc doar despre fasciști, război, kolhoz. O altă întrebare e: acești oameni, plecați să lupte în Donbas, și-ar apăra țara?

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: Alexandru Vakulovski, Donbas, Republica Moldova
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: