• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8740 LEI
  1 USD = 4.0405 LEI
  1 GBP = 5.4696 LEI
  1 CHF = 4.5329 LEI
  1 HUF = 1.3512 LEI
  1 BGN = 2.4920 LEI
  1 JPY = 3.8928 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Alexandru VAKULOVSKI // Diavolii marini ai propagandei

19 Martie, 15:06

Deși oficial în Moldova sunt interzise emisiunile rusești de propagandă, nu prea se simte acest lucru. În primul rând, pentru că oricum la televiziunile de la noi se aude mai mult limba rusă, nu româna. Apoi chiar și canalele de filme străine sunt dublate în rusă.

vakulovski

Îi avem și pe propagandiștii noștri, care se pare că se descurcă bine: Dodon și socialiștii moldoveni laudă mult mai aprins Rusia și direcțiile ei, decât ar face-o rușii. Lupta cu propaganda rusească în Moldova a cam eșuat, chiar dacă principalele emisiuni propagandistice nu se mai difuzează. A dispărut zahărul, dar au apărut înlocuitorii, adesea mai nocivi și mai periculoși (Istoria Moldovei, Ștefan cel Mare sunt câteva mostre).

Dar pe lângă propaganda directă, există un fel de propagandă prin artă second hand, adică prin seriale (dar și prin tot felul de emisiuni culinare, unde mai adaugi și ingredientele Putin, Medvedev, Lavrov sau Rogozin, de exemplu). La NTV Moldova, probabil cel mai eficient canal TV propagandistic, de ani de zile este difuzat serialul Diavolii marini (Морские дьяволы), în care o unitate specială a Marinei rusești luptă cu terorismul și cu spionii străini.

În serialul TV s-au investit foarte mulți bani, a început din 2005, are deja 15 sezoane, s-a filmat nu doar în Rusia, ci și în Egipt, Estonia, Danemarca, în Crimeea ocupată. Marinarii ruși din unitatea specială sunt prezentați în tradiția realist-socialistă ca niște eroi, nu doar de neînvins, dar și aproape nemuritori. În aceeași tradiție, toți străinii sunt prezentați ca niște imbecili: japonezii, americanii, balticii, nordicii, dar mai ales polonezii și ucrainenii. Nu avem ieșire la mare, altfel cu siguranță ar fi apărut și moldoveni prin serial.

Pe lângă unele episoade mai inofensive (cu bandiți, tot felul de pirați în cârdășie cu străinii), altele sunt create clar după șablon propagandistic, probabil scenariștii au avut sarcini clare. Există un episod în care bandiții polonezi aruncă butoaie cu substanțe nocive în mare, ca să nu să nu se realizeze conducta de gaze rusești Nord stream.

Ai zice că nu e posibil ca un subiect cum e Nord stream să fie inclus într-un serial de acțiune. Dar uite că se poate. Probabil într-un sezon nou va exista un episod și despre hotărârea recentă a Parlamentului European de-a bloca proiectul Nord Stream 2. Diplomații străini nu scapă nici ei în Diavolii marini, îi vedem ca pe niște caricaturi umane, care în afară de minciuni nu sunt în stare de nimic. Iar NATO e desigur un proiect anti-rusesc.

Acest serial are probabil bugetul pentru un an mai mare decât toate televiziunile moldovenești luate la un loc. Nu e singurul în care apare propaganda. Mai avem nevoie și de emisiuni tv propagandistice?

Sursa: Deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: