• Bucuresti 29º C
  Baia Mare 22º C
  Brasov 25º C
  Cluj-Napoca 22º C
  Constanta 27º C
  Craiova 22º C
  Galati 28º C
  Iasi 28º C
  Suceava 23º C
  Timisoara 21º C
 • 1 EUR = 4.8750 LEI
  1 USD = 4.1874 LEI
  1 GBP = 5.3319 LEI
  1 CHF = 4.5137 LEI
  1 HUF = 1.3430 LEI
  1 BGN = 2.4926 LEI
  1 JPY = 3.9713 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

OPINII Alexandru VAKULOVSKI // Dereneu – Moldova în miniatură

03 Mai, 16:22

Cazul bisericii Adormirii Maicii Domnului și a localității de care ține – Dereneu, seamănă tot mai mult cu situația Moldovei. Avem un sat în care primărița este amenințată cu moartea, în primul rând pentru că ea și consilierii locali au semnat Declarația de Unire a Dereneului cu România.

Dereneu

Pe de altă parte, conducerea PLDM-ului, partidul din care face parte, a declarat că scandalul cu biserica a demarat după ce primărița n-a fost de acord să iasă din partid și să intre în PD.

Desigur că în cazul ăsta PD-ul merge mână-n mână cu PSRM-ul, reflectând armonia din vârful socialiștilor și a democraților. Și cum să nu apară în joc propagandistul electoral cel mai activ din Moldova? E vorba despre Mitropolia Moldovei de sub Patriarhia Rusă, desigur. Preoții Mitropoliei Moldovei s-au trezit după luni bune că vor biserica preotului Florin Marin, care trecuse la Mitropolia Basarabiei.

Cu argumente solide, adică rugbyști, omuleți verzi, gopnici, preoți aduși cu remorca și câteva babe, Mitropolia Moldovei sub ochii vigilenți ai poliției a spart lăcașul sfânt deja de câteva ori, încercând să instaureze în sat alt preot, nedorit însă de localnici. Pentru că oamenii din Dereneu au spus ce vor la Adunarea Generală a satului: ei vor ca preotul Florin Marin să rămână la biserica lor, care la rândul ei a trecut la Mitropolia Basarabiei.

Probabil că începeți să vă săturați de acest subiect. Dar lucrurile din Dereneu sunt țipătoare, oribile și dacă autoritățile închid ochii, ba mai mult, parcă sprijină vandalii, spărgătorii și agresorii, noi nu avem voie să tăcem, pentru că ar părea că cedăm, ne resemnăm.

Nu, nu e deloc normal ce se întâmplă în Dereneu. Încurajați că nu li se întâmplă nimic, agresorii au trecut orice limită: i-au rupt mâna preotesei, apoi iarăși au agresat-o și i-au rupt ghipsul. Aflăm asta dintr-o postare a preotului Florin Marin. Nici nu vreau să-mi imaginez prin ce trece această familie, locuind în aceeași curte cu tâlharii care beau, chefuiesc, fumează și-și fac nevoile în incinta bisericii.

Dacă va ceda familia lui Florin Marin, înseamnă că va ceda și satul. Va fi un exemplu pentru tâlhari că se poate. Și va urma alt sat, altă biserică, alți oameni martirizați, pentru că se pare că autorităților le place acest scenariu, la cum păzesc cu poliția vandalii și la cum îi lasă de izbeliște pe oameni când sunt agresați.

Dar acestor autorități țin să le amintesc că au pierdut deja la CEDO judecata cu Mitropolia Basarabiei și vor pierde din nou dacă insistă. Ce se întâmplă la Dereneu nu mai ține de normalitate, ci e o urmare a monstruoasei prietenii dintre Patriarhia Rusă (care cuprinde și Mitropolia Moldovei), partidul de la Președinție (PSRM) și cel de la guvernare (PD).

Acesta să fie un plan pentru toată Moldova?

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: Alexandru Vakulovski, Dereneu, Republica Moldova, unire
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: