• Bucuresti 2º C
  Baia Mare 2º C
  Brasov 2º C
  Cluj-Napoca 1º C
  Constanta 6º C
  Craiova 2º C
  Galati 3º C
  Iasi 2º C
  Suceava 0º C
  Timisoara 4º C
 • 1 EUR = 4.6485 LEI
  1 USD = 4.0861 LEI
  1 GBP = 5.1722 LEI
  1 CHF = 4.1190 LEI
  1 HUF = 1.4383 LEI
  1 BGN = 2.3768 LEI
  1 JPY = 3.6010 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

OPINII Alexandru VAKULOVSKI // Dereneu a hotărât, dar cine aude?

21 Martie, 10:48

Duminică, pe 18 martie, în Dereneu, raionul Călărași, la Casa de Cultură, a avut loc adunarea generală a satului. La prima vedere, nu e mare treabă, sătenii au dreptul să facă oricâte adunări generale vor. Dar dacă te gândești la Dereneu, lucrurile nu sunt atât de simple.

Dereneu

După câteva luni de la trecerea bisericii din sat de la Mitropolia Moldovei de sub Patriarhia Rusă la Mitropolia Basarabiei a Bisericii Ortodoxe Române, un grup organizat de preoți, sportivi și oameni îmbrăcați în uniforme kaki, susținut doar de puțini localnici, a ocupat la propriu biserica la care preotul Florin Marin slujește de peste 27 de ani. Bizară a fost și este atitudinea zecilor de polițiști, care nu doar că nu au avut nimic de comentat că s-a spart ușa bisericii, ci de atunci s-au instalat în curte și-i păzesc pe vandalii care nu lasă oamenii din sat să vină la slujbe, în loc să-i aresteze, cum ar fi normal. Ocupanților le place în biserică, unde, după spusele oamenilor din sat mănâncă, beau, dorm: „De pe 5 Martie 2018 până în prezent ei dorm în biserică, mănâncă în biserică, beau în biserică şi unii dintre ei fumează noaptea în curtea bisericii. Ei interzic oamenilor să intre în biserică, lasă doar pe cei pe care îi cunosc. Şi asta din cauză că biserica face parte din subordinea Mitropoliei Basarabiei”.

Din fericire, despre situaţia oamenilor din Dereneu cărora li s-a ocupat şi vandalizat biserica, s-a aflat. S-a scris, s-au făcut reportaje la televiziuni. Mitropolia Basarabiei a condamnat “public şi hotărât modul violent al aşa-zisei Mitropolii a Chişinăului şi a ”întregii Moldove” (Patriarhia Moscovei) de a se interfera în viaţa comunităţilor ortodoxe locale”. De asemenea, la o conferinţă de presă, reprezentanţi ai Mitropoliei Basarabiei au cerut autorităţilor suspendarea activităţii Eparhiei de Ungheni și Nisporeni, vinovată de organizarea spargerii, ocupării şi vandalizării bisericii din Dereneu.

Pe site-ul Mitropoliei Basarabiei, într-un comunicat, putem vedea „eroii” care au participat la spargerea bisericii în Postul Paştelui, deși ar fi avut timp să o facă cu mult înainte: „un grup de creştini din satul Dereneu, raionul Călăraşi, fideli ai Patriarhiei Moscovei, susţinuţi de un grup de preoţi ai structurii subordonate Moscovei, printre care preotul Vadim Corostinschi, secretar al Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni (Patriarhia Moscovei), preotul Grigore Dodon, protopop de Călpraşi (Patriarhia Moscovei), arhimandritul Spiridon Marin, stareţ al mănăstirii Hârbovăţ, arhimandritul Chiril Brăguţă, stareţ al Mănăstirii Hârjauca, Călăraşi, preotul Alexandru Popa (oprit de Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, de a sluji cele sfinte pentru neascultare şi nepomenirea ierarhului) şi alţii şi au spart uşa pălămăriei bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din satul Dereneu (preot paroh Florin Marin), acaparând în mod abuziv sfântul locaş”.

Ei bine, chiar dacă oamenii din Dereneu au fost ameninţaţi telefonic să nu participe la adunarea satului, ei totuşi au fost într-un număr foarte mare. Acest lucru se vede clar în una din înregistrările video. La adunare satul a hotărât că biserica trebuie să rămână la Mitropolia Basarabiei cu preotul Florin Marin: „După Hotărârea Generală a Satului, credincioşii din satul Dereneu în unanimitate au votat ca locaşul sfânt să rămână al Mitropoliei Basarabiei şi slujitor al bisericii să fie în continuare părintele Marin Florin. După adunare credincioşii au hotărât să meargă la locaşul sfânt să se închine, dar la uşa bisericii au fost întâmpinaţi de zeci de poliţisti. Chiar dacă nu au fost lăsaţi să intre în locaş, ei au devenit mai puternici şi mai uniţi. Cu ajutorul Lui Dumnezeu, o să se facă dreptate”.

https://www.facebook.com/parohiaadormiriimaiciidomnuluidereneu/videos/2244797925788512/

Cum continuă statul dialogul cu sătenii care s-au trezit cu biserica ocupată? Cu zeci de poliţişti la uşă? Ei nu sunt cetăţeni ai Moldovei, nu votează, dacă sunt din sat se poate? Dar Mitropolia Moldovei, atât de dornică de „dialog”, nu aude ce vor oamenii?

Încep să cred că sunt nişte întrebări retorice, că la aşa stat - aşa poliţişti, aşa politicieni, aşa instituţii ale statului. Cândva crucile au fost date jos de pe biserici, acum pur şi simplu bisericile sunt ocupate.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: Republica Moldova # Dereneu #Mitropolie
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: