Nu de un partid, de mai multe. Dodon e cu „socieatatea civilă”, Plahotniuc cu altă „societate civilă”, iar până la crearea partidului DA Năstase era el însuşi „societatea civilă”. Toate aceste „societăţi civile” sunt finanţate de obicei de partide, dar nu numai. Unele sunt cool până la un moment dat, din cauza asta politicul şi politicienii le atrag de partea lor ca pe nişte muşte pe o bandă adezivă. Iar la final, cad în plasă şi consumatorii creduli ai ştirilor, pentru că se uită în gura „civililor”, îi văd la televiziuni, prin ziare, repetă constant că sunt „independenţi”, până le pică întâmplător carnetul de partid din buzunar.

Ieri, într-o conferinţă de presă, un reprezentant al societăţii civile, Segiu Tofilat, şi-a anunţat candidatura pentru alegerile anticipate de la primăria Chişinăului. Candidează independent, neafiliat politic. Ce ştim despre Tofilat, în afară că e „expert în energetică şi activist civic”, cum i-au făcut portretul toate portalurile de ştiri? Păi că a fost unul dintre personaje dintr-o emisiune de tip Big Brother de la TV7, acum TV8, după ce Chiril Lucinschi şi-a dăruit televiziunea societăţii civile, adică Nataliei Morari. Tot la TV8, Sergiu Tofilat este prezentatorul unei emisiuni. A apărut şi la manifestările platformei-partid DA, de unde i se trage calificativiul de „activist civic”.

E bizar că Tofilat spune că-şi înaintează candidatura ca să nu câştige Plahotniuc, dar de fapt el rupe voturi doar de la Andrei Năstase, nu de la cei pe care i-a băgat în buzunarul oligarhului la conferinţa de presă. Prietenul lui de conferinţă e nimeni altul decât alt activist civic, Valeriu Paşa, cunoscut în special pentru cererea de la tribuna DA a votului uninominal. Care apoi, desigur, s-a răzgândit.

Nu comentam decizia „candidatului independent” Sergiu Tofilat, dacă nu vedeam că în aceeaşi zi platforma decid.md a publicat un video prin care el spunea că: „Eu sunt adeptul Unirii, doar că acest subiect este acum folosit pentru a dezbina mult societatea. În felul în care este promovată acum Unirea, aceasta duce la dezbinare, iar eu nu port să accept lucrul acesta”. Da, nici Dodon nu acceptă. Nici Năstase.

Dar mi se pare curios un lucru. Cum se face că din aşa-zisa societate civilă, întotdeauna independentă, niciodată nu face parte nici un unionist, când unioniştii sunt singurii care au mobilizat basarabenii şi au umplut PMAN-ul în ultimii ani? Nu vi se pare că miroase a pătlăgele stricate din curtea „societăţii civile”?

Sursa: deschide.md