• Bucuresti 25º C
  Baia Mare 18º C
  Brasov 16º C
  Cluj-Napoca 18º C
  Constanta 22º C
  Craiova 22º C
  Galati 24º C
  Iasi 23º C
  Suceava 16º C
  Timisoara 22º C
 • 1 EUR = 4.7607 LEI
  1 USD = 4.2653 LEI
  1 GBP = 5.4399 LEI
  1 CHF = 4.2267 LEI
  1 HUF = 1.4589 LEI
  1 BGN = 2.4341 LEI
  1 JPY = 3.8755 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Alexandru VAKULOVSKI // Ce hram poartă Chișinăul

16 Octombrie, 15:56

De ziua orașului Chișinău, care nu coincide cu prima atestare istorică (17 iulie 1436), mitropolitul Vladimir n-a fost acasă. Ziua orașului este pusă întâmplător, de fostul primar Serafim Urecheanu.

vakulovski

Cum în Moldova totul este schizoid, nu putea fi altfel nici ziua orașului, fixată în ultima duminică a lui octombrie în 1995 de către fostul primar, căci atunci se redeschidea după renovare Catedrala Mitropolitană Naşterea Domnului. Hramul unei biserici e atunci când e sărbătoarea în cinstea căreia e numită, deci ar fi Crăciunul. Dar cum la Chișinău e ca la nimeni, Hramul și Ziua Orașului sunt de Acoperământul Maicii Domnului, pe stil vechi.

Și ce e mai frumos ca taman de hramul orașului mitropolitul Vovka să fie plecat în Belarus? Se pare că și mitropolitul s-a cam săturat de slujbele pe care le face cu Dodon: “La eveniment au onorat cu prezența: Dl Igor Dodon, Președinte al Republicii Moldova, Dl Primar General interimar Ruslan Codreanu, Dl Viceprimar Nistor Grozavu, însoțiți de consilieri și reprezentanți ai corpurilor diplomatice acreditate” – aflăm pe site-ul mitropoliei subordonate Moscovei.

Întâmplător, chiar pe 14 octombrie am fost în trecere prin Iași, unde de asemenea era Ziua Orașului, care coincide cu Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. În această perioadă, când au loc mai multe evenimente de Sărbătorile Iașului, foarte mulți oameni vin în pelerinaj la Catedrala Mitropolitană.

E bizar în această zi să treci Prutul: și în Chișinău, și în Iași au loc hramurile orașului, doar că după calendare bisericești diferite. Sau, mai bine zis, în Chișinău se sărbătorește pe stil vechi, deși sunt mulți credincioși care țin sărbătorile pe stil nou.

După cum scria ieri Petru Bogatu într-un editorial, e foarte posibil ca în curând Biserica Ortodoxă Ucraineană să devină autocefală, să scape de conducerea Bisericii Ruse. Ar fi un precedent pentru noi și sunt foarte curios cum va reacționa Mitropolia Chișinăului subordonată Rusiei. Va cere și ea autocefalia sau se va alătura Mitropoliei Basarabiei din cadrul BOR? Deocamdată sunt niște întrebări retorice, dar sper că nu pentru foarte mult timp. Nu de alta, dar Hramul Chișinăului de acum seamănă prea mult cu o beție, nu cu o sărbătoare sau cu o sărbătoare creștină.

Și, apropo: La mulți ani, Chișinău!

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: