• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8703 LEI
  1 USD = 4.0980 LEI
  1 GBP = 5.4738 LEI
  1 CHF = 4.4902 LEI
  1 HUF = 1.3487 LEI
  1 BGN = 2.4901 LEI
  1 JPY = 3.9296 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Alexandru VAKULOVSKI // Campania a fi sau a nu fi gândac - o campanie stupidă

29 Ianuarie, 16:09

Actuala campanie electorală mi se pare extrem de anemică, chiar dacă politicienii bagă în ea bani serioși și poate și puțin... suflet.

vakulovski

Ai impresia că la socialiști muncește doar Dodon, care de fapt nu muncește, ci declară că își promovează Președinția, iar din clipuri se înțelege că Președinția nu e o instituție, ci anume clădirea reparată de Erdogan.

Blocul ACUM se mișcă și el anemic, chiar dacă e compus din DA și PAS: făceau o mai mare zarvă când stăteau cu corturile în PMAN, decât acum. Guvernanților, celor de la PD, desigur că le convine, când opoziția doarme sau e amorțită, înseamnă că își fac bine treaba sau ce o mai fi însemnând asta în Moldova.

Ca să motiveze lumea să iasă la vor, guvernanții au lansat un referendum consultativ pentru reducerea numărului deputaților. E o manevră electorală, pentru că nu există moldovean care ar spune că și-ar dori cât mai mulți deputați. Nu, și așa ni se pare că prea mulți dorm în parlament.

Dar referendumul consultativ doar consultativ rămâne: ei se consultă, asta nu înseamnă însă că părerea noastră contează. Cu alte cuvinte, ne cam duc cu bombonica. Celelalte partide, deși anterior declaraseră că și-ar dori o reducere a numărului deputaților, acum dau înapoi, declarând că nu vor să facă jocul democraților. Păi cu motivarea ieșirii la vot cum rămâne?

Și cu dorința “reducerii” la fel, dacă dai cu piciorul înseamnă că rămâne „cum ne-am înțeles”, adică fără schimbare și cu o posibilitate ratată. Data viitoare când cineva va dori să discute despre reducerea numărului deputaților, pentru că acum votarea va fi slabă (sunt sigur de asta), se va începe nu de la zero, ci de la minus.

De obicei în campaniile electorale apăreau inițiative mai mult sau mai puțin civice de motivare a cetățenilor să iasă la vot. Ei bine, poate că sărbătorile s-au întins sau încă nu ne-am trezit cu toții – și la acest capitol suntem acum varză. Campania Nu fi gândac e mai mult decât tristă, chiar dacă se vrea din mai multe episoade.

O animație cu doi gândaci vrea să ne motiveze să mergem la vot. Ideea din start e greșită. Adică și cel care vrea să te motiveze să ieși la vot tot gândac e. Și tu, fie că votezi sau nu, ești și vei fi gândac. Atunci ce e cu îndemnul Nu fi gândac?!

Mai mult, într-un episod gândacul care nu votează e plecat la muncă în Irlanda. Bun mod că a-i face pe cei din diaspora basarabeană gândaci, prin vocea Natei Albot. Se pare că această campanie “civică” este asumată de TV8 și Jurnal. Adică altceva mai bun n-a fost. O astfel de abordare pesimistă n-am mai văzut niciunde: oricum ar fi, ești gândac.

Franz Kafka se cutremură, trebuia să ajungem și în acest punct al absurdului moldovenesc.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: