• Bucuresti 18º C
  Baia Mare 16º C
  Brasov 14º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 22º C
  Craiova 16º C
  Galati 18º C
  Iasi 19º C
  Suceava 17º C
  Timisoara 16º C
 • 1 EUR = 4.8698 LEI
  1 USD = 4.1617 LEI
  1 GBP = 5.3406 LEI
  1 CHF = 4.5043 LEI
  1 HUF = 1.3330 LEI
  1 BGN = 2.4899 LEI
  1 JPY = 3.9382 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Alexandru VAKULOVSKI // Cafeaua lui Oravitzan și merele CIJ-ului

07 Decembrie, 14:46

Mă uitam azi la știrile din ultimele zile din Moldova și m-a luat o imensă silă. Pe lângă politicienii care aruncă unii în alții cu gunoaie, iar în pauză fac chefuri împreună, societatea noastră este foarte divizată și nimic nu e ceea ce pare.

vakulovski

Jurnaliștii care lucrează pentru diferiți oligarhi se urăsc între ei, dar în același timp discută despre cât de independenți sunt. Trăim într-un fel de țară care colcăie de ură, oficialii noștri delară aici una, altceva la Bruxelles sau la Washington. Sau declară una, dar fac exact pe dos. De exemplu Andrian Candu vorbea despre televiziunile rusești din Moldova într-un interviu la o televiziune americană.

Da, sunt o mare problemă televiziunile care în continuare ne spală creierii. Indiferent ce firmă de televiziune prin cablu alegi, toate ofertele sunt la fel: zeci de canale rusești, câteva românești și câteva din Moldova care oricum sunt mai mult în rusă. Dar de ce se plânge Candu la americani, când ar putea să schimbe acest lucru?

Ieri a avut loc Gala anuală a Clubului de Presă, unde au fost împărțite premii pentru unii jurnaliști. Evenimentul a fost organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent, Clubul de presă din Chișinău și Comitetul pentru Libertatea Presei. E destul să te uiți la premii și îți dai seama că e vorba despre gașcă, despre partizanat, nu despre independența presei. Ok, dai premii jurnaliștilor de la Jurnal TV și TV8. Nu spun că jurnaliștii de la aceste televiziuni sunt cumpărați, sunt direcționați de noua cenzură, numită politică editorială. Dar dacă le dai lor premii, atunci n-ar trebui să-i excluzi nici pe cei de la Prime sau Publika de exemplu.

Jurnaliștii plătiți de un oligarh nu sunt mai buni decât ai altui oligarh, nu sunt mai independenți. Dar dacă tu îi lauzi și îi premiezi doar pe ai unui oligarh, însemnă că independența ta e de paie. Ca să nu mai zic că nici fotografii Ramin Mazur, Sandu Tarlev sau Constantin Grigoriță, cei mai buni din punctul meu de vedere, n-au fost premiați. Despre ce vorbim? Poate că nu i-au făcut destule poze lui Năstase.

Cluburile astea cu nume pompoase n-au dat nici un semn când Vadim Ungureanu a fost luat și închis la pușcărie, de parcă ar fi un lucru firesc, nu dau nici acum vreun semn, când este iarăși condamnat, deși s-a demonstrat că i-a fost fabricat cazul. Despre ce vorbim, despre independența presei? Cum de nu e premiat nimeni de la Timpul, cel mai citit săptămânal de limbă română din Moldova? Sunt niște întrebări retorice, din păcate. Dacă dai două premii TVR-ului nu înseamnă că distrugi senzația de gașcă.

Și campania Stop Fals mi se pare un fâs, atâta timp când Dodon declară tot felul de tâmpenii și jurnaliștii independenți, de campanie, n-au nici o problemă că dă informații false. Sunt chestii de gașcă, iar gășcăritul din start nu e obiectiv, atât.

N-am vrut să scriu despre asta de fapt, ci despre o frază pe care mi-a spus-o vara aceasta marele pictor Silviu Oravitzan. Maestrul a zis că nu înțelege dorința unora (chiar și din România) de-a face parte din lumea rusă. Am văzut cum e, îmi ajunge, a spus Oravitzan, vreau în lumea asta în care pot să-mi beau liniștit la terasă cafeaua, fără frica de-a fi ridicat, dus, ca în lumea în care am trăit.

La noi lumile se suprapun. Lumea dusă, despre care spunea Oravitzan încă e aici. Dacă ești prea român te poți trezi îmbrâncit de Năstase sau de Tulbure (care face clipuri împotriva propagandei, ce glumă bună, hai să râdem). Cealaltă lume, civilizată, occidentală – încearcă să ne scoată din nămol, să putem sta și noi liniștiți la o cafea. Moldova acceptă banii occidentali, nu însă și valorile. Moldova ar trebui să-și aleagă ce vrea să fie, ne lipsește transparența.

Acum, dacă vreau să beau liniștit o cafea, la terasă, ar trebui să merg la Timișoara. Deocamdată mai putem asta. Nu se știe pentru cât timp.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: Alexandru Vakulovski, Republica Moldova
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: