La categoria moşnegărit sau băbărit e, desigur, preşedinta Zinainda Greceanâi, zisă şi Zina Karabina după ieşirile scandaloase de după 9 aprilie 2009. Se vedea de pe atunci că Zina Karabina are o foarte mare grijă de noua generaţie, de ţânci, pe care îi îndemna să nu iasă pe stradă, ca să nu nimerească sub „ploaia de gloanţe”.

Nuanţele însă au devenit mult mai clare de-abia acum, când Zina Karabina a ajuns preşedinte al PSRM, fugind de la Voronin, de la PCRM, după puriul Dodon. Şi Dodon e „ţânc” faţă de Zina, dar ce să mai vorbim de clona lui, Vovka Bătrâncea? Vovka neînfricatul, care cu o seninătate caracteristică doar persoanelor care nu gândesc, a rupt harta României Mari în Parlament. Dar în loc să fie pedepsit de băbăritul socialist, Bătrâncea e ţinut în palme, chiar dacă vorbeşte de furtul miliardului, când în primul raport Kroll se vede foarte clar că e implicată şi familia Zinei Karabina.

Ca de obicei însă, când nuanţele nu-s foarte clare, în ajutorul socialiştilor sare Mihai Ghimpu. Pentru că el îşi dă seama ce gândesc, chiar dacă ei nu ştiu să se exprime. Pe Mihai Ghimpu nu poţi să-l acuzi că nu ştie să se exprime, din contra, el traduce şi ce ar vrea să ne spună unele necuvântătoare. În şedinţa Parlamentului de astăzi, Mihai Ghimpu ne-a luminat în câteva privinţe: care-i treaba cu Vovka şi Zina, dar mai ales cu căţeaua şi puii ei.

Totuşi nu întotdeauna Ghimpu traduce de bunăvoie „gândurile” socialiştilor. Uneori, cum a fost astăzi, este forţat, el e translator atunci când trebuie să răspundă: „Eu am răspuns la învinuirile aduse nouă. Eu nu am învinuit pe nimeni. Eu pot să-i spun domnului Bătrâncea că dumnealui a mers prea departe pentru că a făcut solicitare la medicul veterinar de la Colonița ca să verifice cum creștem noi câinii. Și cățeaua, domnule Bătrâncea, a fătat 10 țânci. Du-te să ți-o vezi. Așa că mă scuzați, eu vorbesc întotdeauna corect și concret”.

Ca replică, Bătrâncea a continuat despre femei: „Și ultima dată vă spunem, nu atingeți o doamnă. Fiți măcar în asta bărbat și aduceți-vă aminte ce gen aveți. Kroll a arătat că banii au fost furați în anii 2007, 2009, 2010, 12, 14. Sunteți ridicol domnule Ghimpu, și să nu mai atingeți femeile, aduceți-vă aminte că sunteți bărbat, dar nu iuda”.

Mihai Ghimpu însă n-a mai tradus. Dar noi avem fabula: căţeaua, ţâncii, Vovka, Zina. Şi un amănunt, ţâncii lui Bătrâncea sunt la Ghimpu, dar asta cred că e deja altă fabulă: „Dacă vreți vreun cățeluș frumos, pentru că sunt și negri și albi și de culoarea cărăbușului, spuneți și adresați-vă la Bătrâncea pentru că sunt ai lui, el le poartă de grijă”.

Sursa: deschide.md