• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9484 LEI
  1 USD = 4.2646 LEI
  1 GBP = 5.8523 LEI
  1 CHF = 4.6171 LEI
  1 HUF = 1.3760 LEI
  1 BGN = 2.5301 LEI
  1 JPY = 3.7293 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Alexandru Vakulovski // Baba Propaganda sau găina bătrână face propaganda bună

18 Aprilie, 15:58

Propaganda sovietică ne-a șters mințile zeci de ani și nu pare să plece. Chiar dacă împotriva ei au fost adoptate niște legi, nu prea se văd schimbări nici acum.

greceanii

Limba română e cenușăreasă la televiziuni, iar programele rusești, chiar și cele de divertisment, sunt puternic politizate. După cum scriam într-un alt editorial, propaganda rusă imperialistă (cam aceeași cu cea sovietică) găsește întotdeauna noi căi de acces: apare în filme, seriale, nu mai spun că e produsă la greu și în Chișinău.

Nu mai zic despre faptul că subiecte ca foametea și deportările basarabenilor erau interzise în perioada sovietică. Noroc aveam de oamenii vii care puteau să ne povestească. Dar ei sunt tot mai puțini. Și când ei dispar, iar noi avem încă ochii închiși, devine cool să fii marxist, socialist, comunist – adică să susții ideologiile de stânga care ne-au ocupat, și care și-au bătut joc de bunicii și părinții noștri. Iar între timp propagandiștii continuă vechile lor povești de rahat despre jandarmul român și ocupația burghezo-moșierească.

Nu știu cum se face că toți știu despre cât de răi erau jandarmii români, dar nici măcar o dată n-au auzit despre masacrele de pe Nistru din anii '30, când transnitrenii ocupați de sovietici încercau să fugă în Moldova care făcea parte din România Mare. Când serbează ziua armatei sovietice, pe 23 februarie, istoricii propagandiști ai lui Dodon nu ți-ar pomeni de masacrul de pe 23 februarie 1932 din Olănești, când în jur de 40 de persoane au fost împușcate fără somație la trecerea în România din ceea ce era atunci RASSM. Astfel de masacre nu erau singulare, s-au întâmplat în preajma altor localități de lângă Nistru.

Dar nici măcar cei care au trecut prin ororile sovieticilor nu au învățat nimic. Este vorba despre cei cărora Cingiz Aitmatov le-a zis mancurți. Deși părinții Zinaidei Greceanîi au fost deportați, iar ea s-a născut în Rusia, asta n-a împiedicat-o să devină comunistă, apoi socialistă. Iar acum, în vizita sa de închinare cu toți deputații socialiști la Moscova, ea le promite rușilor că va apăra propaganda și limba rusă în Moldova. Păi deputatul cărei țări e până la urmă?

După ultimele declarații din Rusia, Zinaida Greceanîi poate căpăta o nouă poreclă, față de cea consacrată (Zina Karabina) – Baba Propaganda.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: