• Bucuresti 13º C
  Baia Mare 11º C
  Brasov 8º C
  Cluj-Napoca 11º C
  Constanta 10º C
  Craiova 12º C
  Galati 12º C
  Iasi 12º C
  Suceava 10º C
  Timisoara 13º C
 • 1 EUR = 4.7607 LEI
  1 USD = 4.1939 LEI
  1 GBP = 5.5509 LEI
  1 CHF = 4.1976 LEI
  1 HUF = 1.5218 LEI
  1 BGN = 2.4341 LEI
  1 JPY = 3.7598 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Alexandru VAKULOVSKI // Anul literar 2017

24 Aprilie, 13:39

De câțiva ani, înainte de acordarea premiilor, Uniunea Scriitorilor din Moldova organizează evenimentul Anul literar, la care sunt prezentate o bună parte a volumelor apărute în anul precedent.

vakulovski

Cărțile sunt prezentate pe secțiuni, de către un scriitor. Cei ce se „înhamă” să facă acest lucru au o mare responsabilitate: oricât de amărâtă e Moldova, apar totuși multe cărți, chiar dacă majoritatea dintre ele sunt editate în România.

Evenimentul Anul literar 2017 a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, la sediul Uniunii Scriitorilor. Lucia Țurcanu a prezentat poezia, Ana Bantoș – proza, Dumitru Crudu – publicistica și memorialistica, Victoria Fonari – cărțile pentru copii, iar Vitalie Răileanu ar fi trebuit să ne vorbească despre cărțile de critică și istorie literară, doar că în ultimul moment a anunțat că nu poate fi prezent din cauza problemelor de sănătate. Sala în care a avut loc prezentarea a fost arhiplină, chiar dacă în Chișinău în același timp aveau loc alte evenimente culturale, printre care și Salonul de carte pentru copii.

Discursul fiecărui prezentator ar merita publicat în reviste, pentru că analiza anul literar atât prin cărțile editate, cât și ca imagine de ansamblu. După ce Arcadie Suceveanu a făcut introducerea, Lucia Țurcanu a prezentat volumele de poezie ale poeților basarabeni.

Ana Bantoș, vorbind despre cărțile de proză din 2017, a făcut un eseu despre literatură modernistă și postmodernistă. Dumitru Crudu a menționat câte lucruri noi a aflat despre Alexie Mateevici citind volumul lui Vasile Malanețchi - Limba vechilor cazanii. A menționat că mai multe cărți pot fi premiate, printre care și volumul lui Mihai Ștefan Poiată - Mihai Dolgan. De ce au plâns ghitarele? Apropo,  la Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret volumului i-a fost acordat Premiul Secției Naționale IBBY.

Anul literar este un eveniment important și ambițios, sper ca Uniunea Scriitorilor să continue să-l organizeze. Nu-i un lucru simplu, vorba lui Ion Ciocanu, dar cei din public se bucură că n-au ieșit din casă degeaba, că în câteva ore își pot da seama despre an din punct de vedere literar și, nu în ultimul rând, ce cărți să caute prin librării și biblioteci.

 

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: Alexandru Vakulovski
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: