Singurul moldovean care e în relații excelente cu Moscova e însuși Dodon, care face naveta din Chișinău, chiar dacă și rușii deja dau semne serioase că s-au cam săturat de el. După ultima lui vizită am putut vedea că există două canale rusești NTV: unul în care Dodon e făcut praf, ironizat, pentru Rusia și alt NTV pentru Moldova, acolo unde se vorbește de socialist și de prietenii lui numai de bine.

La Moscova, Dodon mulțumește în stânga și-n dreapta, iar la Chișinău promite. Dacă s-ar fi ținut de cuvânt, i s-ar fi terminat și promisiunile: cât poți să vorbești despre vin, legume, fructe și migranți?

Ca să obțină socialiștii mai multe voturi la alegerile parlamentare, Dodon a hotărât să mizeze pe voturile moldovenilor din Rusia. S-a înțeles, după cum spune, cu Putin, ca moldovenii care se vor întoarce în Moldova să voteze - să fie amnistiați. S-a vorbit foarte mult despre această amnistie, dar există o mică problemă, pe care chiar fostul să șef, Voronin, a menționat-o: ca să fie amnistiați, moldovenii ar trebui să comită infracțiuni în statul vecin.

Iată ce spunea Voronin pentru deschide.md la începutul anului: “Ceea ce numește Dodon „amnistie”, este o noțiune juridică și ca să fie aplicată cetățeanul trebuie să fie condamnat civil, contravențional sau penal. Noi nu cunoaștem de existența cărorva sentințe în Rusia față de cetățenii noștri aflați acolo la muncă. Noi știm că ei sunt plecați acolo pentru bucățica de pâine pe care nu le-o poate asigura președintele țării și guvernarea, aici, acasă. Dimpotrivă, ei lucrează pentru economia rusă și acești oameni nu au de ce să fie amnistiați. Repet, cetățenii noștri nu au fost condamnați acolo. Nu este normal din niciun punct de vedere ca Dodon să se laude că oamenii aceștia vor fi amnistiați. Dodon trebuia să se înțeleagă acolo ca acești 170 de mii de moldoveni să fie decorați de Putin cu ordine, medalii și premii. Încălcarea regimului de ședere este o abatere care nicidecum nu se rezolvă prin amnistie”.

Și președintele Congresului Diasporei Moldovenești din Rusia, Alexandr Kalinin, i-a atenționat pe moldoveni să nu-l creadă pe Dodon, pentru că la întoarcerea în Rusia s-ar putea trezi cu interdicții. Nu e prima oară când Kalinin îl contrazice pe Dodon și, în general, a avut dreptate. Mai mult, într-o emisiune, Kalinin a declarat că Dodon îi instigă pe moldovenii din Rusia să treacă ilegal granița, căci mulți dintre ei se vor trezi cu interdicții: “Наш президент подводит наших граждан к тому, чтобы они незаконно пересекали границу Российской Федерации. Будут десятки тысяч граждан, которые пострадают от данной амнистии и не будут иметь возможность вернуться к своим семьям”. ( traducere - Președintele nostru îi obligă pe cetățenii noștri să traverseze ilegal granița Federației Ruse. Vor fi zeci de mii de cetățeni care vor suferi după această amnistie și nu se vor putea întoarce la familiile lor)

După ce presa a scris despre amnistia care nu e amnistie și Dodon începe parcă să-și mai dea seama că lucrurile nu sunt chiar așa de roz pentru moldovenii din Rusia. Între timp, mult trâmbițata amnistie a devenit “amnistie” în postările lui din rețelele de socializare. E o nuanță serioasă, mai ales că pe Putin încă îl face “Președente” (“În cadrul întrevederii de astăzi cu Președentele Federației Ruse”…).

Veniți acasă măi copii, vorba lui Gheorghe Țopa, dar nu vă luați după promisiunile lui Dodon, că el tot promite, așa e serviciul lui.

Sursa: deschide.md