I s-au alăturat și alți bătrâni. Erau oameni care au trăit în România Mare, care speră și acum că Reunirea e posibilă. Nu au putut să le spele creierii sovieticii cu poveşti propagandistice despre „jandarmul român”, darămite Dodon şi gaşca lui de xeroxişti care împart fiţuici cu „ameninţarea românilor” şi filmează mizerii pe bani mulţi cu „istoria Moldovei”.

Exact ca aceşti bătrâni cânta şi bunicul meu la sărbători, iar tata şi unchiul îl acompaniau. Acum nu mai e nici bunicul care prinsese Unirea, nici tata şi nici unchiul care credeau că într-o bună zi va fi posibilă Reunirea. Nu sunt mulţi care au luptat pentru asta. Mai târziu am aflat de la mai mulţi prieteni că şi bunicii lor cântau „Dac-am plecat, Ardealule, din tine”. Pentru că acei oameni spuneau și spun istoria adevărată, nu rahatul pseudo-istoric pe băţ dodonist. Acest Dodon despre care ai impresia că nu are părinţi şi bunici, că nu a fost tras de urechi la timp.

Zilele astea am văzut că atât televiziunea propagandistică a Kremlinului, NTV Moldova, cât şi TV 21, cât şi alte televiziuni propagandistice şi mancurtizate difuzează porcăria numită „Istoria Moldovei”. Nu am putut să mă uit la aşa ceva pentru că pur şi simplu mi se făcea greaţă. Dar trebuie să-i ţinem minte pe cei care nu s-au ruşinat să-şi murdărească istoria neamului pentru un job, pentru bani până la urmă.

Unii, propagandiştii şi FSB-iştii de la Kremlin, s-au distrat probabil făcându-ne pe toţi un neam de idioţi, dar cei care au acceptat arginţii, cu condiţia de a-şi face neamul troacă de porci sunt mai periculoşi şi mai perverşi decât ruşii. Cum scria într-un editorial Iulian Chifu: cândva vor da ochi cu bunicii, ce le vor spune atunci? Că le era foame, că s-au f*tut pentru mâncare?

În fine, ducă-se pe pustii. Azi e zi de sărbătoare. Dar va fi sărbătoare şi mai mare când Basarabia va reveni la România, cum e firesc. Cu această ocazie au loc mai multe evenimente frumoase în Chişinău. Uniunea Scriitorilor din Moldova a pregătit un amplu eveniment.

 

La 14.00 va avea loc o slujbă de pomenire a personalităților participante la Sfatul Țării şi a scriitorilor deportaţi, iar de la 15.00 – un moment aniversar în cărţi, albume şi fotografii. Ion Pop şi Emilian Galaicu-Păun, la 15.30, vor avea un dialog poetic. Seara se va încheia cu un recital de poezie al scriitorilor participanţi la eveniment.

Tot astăzi, Mitropolia Basarabiei ne invită la 18.00, Academia de Studii Economice, la conferința teologică BISERICA ORTODOXĂ - izvor de unitate de credință și de neam, care îl are ca invitat special pe părintele profesor doctor Viorel Sava de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași.