Același lucru mă întrebam când vedeam zeci de tone de produse moldovenești strivite cu buldozerul, în timp ce vinul nostru era interzis în Rusia. Nu părea și nu pare o metodă de apropiere a moldovenilor de Moscova, dar mințile luminate de la Kremlin prevăd tot, întorc orice în favoarea lor, nu degeaba s-au școlit zeci de ani la școala propagandei. Și nu degeaba ne-au spălat pe creier sute de ani.

Bătaia de joc dă roade și aduce voturi. După ce au fost expulzați din Rusia, o parte din moldoveni sunt fericiți când se pot întoarce înapoi. Cel mai bine e acasă – zice Dodon când se întoarce din Moscova la Chișinău, dar adevărul e că cel mai rău e acasă, asta știu moldovenii.

Acasă e sărăcia cea mai mare, nu ai unde te angaja, iar dacă intri în beci bucuria se transformă în scârbă. Din cauza asta moldovenii sunt fericiți când au unde merge la lucru, fie și în Rusia, de unde sunt alungați și unde sunt batjocoriți de autorități. După ce a stat o zi într-un dulap din aeroport, băgat acolo de vameșii ruși, un cunoscut nu mai vrea să audă de munca în Rusia, i-a ajuns, acum muncește în Europa. Dar nu toți sunt așa, unii vor să se întoarcă, indiferent dacă sunt umiliți. E adevărat că limba contează, aproape toți moldovenii știu rusa, iar cu limbile europene e mai greu, pentru că erau învățate aiurea în timpul URSS, ca limbi moarte, pe care nu le vei folosi niciodată.

Dar să mă întorc de unde am pornit. Dodon se laudă că moldovenii care au încălcat legile șederii temporare în Rusia vor fi amnistiați dacă vor veni în perioada 1 februarie – 15 martie în Moldova. Asta ar fi înțelegerea lui cu Putin: “am relatat despre rezultatele înțelegerilor la care am ajuns cu Vladimir Putin, privind amnistierea cetățenilor RM care au încălcat articolul 26, aliniatele 4 și 8 și articolul 27, aliniatele 12, 13 și 14 ale Legii federale „Privind ieșirea de pe teritoriul Federației Ruse și intrarea pe teritoriul Federației Ruse”. Am reiterat că cetățenilor țării noastre care fac parte din aceste categorii de persoane, le va fi anulată interdicția de intrare pe teritoriul Federației Ruse și va începe curgerea noului termen al șederii legale pe teritoriul Federației Ruse dacă ei vor părăsi teritoriul Federației Ruse nu mai tîrziu de 1 februarie 2019 și vor reveni pe teritoriul Federației Ruse nu mai devreme de 15 martie 2019”.

Perfect, Dodon și socialiștii vor să câștige voturi pe seama bătăii de joc a autorităților ruse față de moldoveni. Ai noștri se vor întoarce acasă, îl vor vota pe Dodon, iar mai apoi, vor primi probabil un șut în fund când vor vrea să se întoarcă în Rusia. Nu prima oară se întâmplă acest lucru, ne mai amintim și de alegerile prezidențiale, când diaspora moldovenească din Rusia l-a acuzat de minciuni pe Dodon.

Și altă bătaie de joc electorală: “Conaționalii noștri au salutat faptul că începînd cu 1 ianuarie 2019 Rusia va anula taxele de import pentru fructele, legumele, conservele și producția vinicolă din Moldova. Potrivit lor, produsele moldovenești sunt solicitate și așteptate în Rusia”.

Te doare capul când te gândești ce mecanism pervers de adunare a voturilor a creat propaganda Kremlinului avându-l la mână și pe Dodon. Dar funcționează, am văzut asta la alegerile prezidențiale. Pentru că suntem proști și masochiști, altă explicație nu am. Nu prea mulți, dar proști.

Sursa: deschide.md