• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9485 LEI
  1 USD = 4.3946 LEI
  1 GBP = 5.8231 LEI
  1 CHF = 4.7550 LEI
  1 HUF = 1.3527 LEI
  1 BGN = 2.5301 LEI
  1 JPY = 3.8684 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Alexandru Vakulovski // Aer de București

22 Mai, 17:20

Și eu, ca tot moldoveanul care încă locuiește în Moldova, mă întreb uneori de ce nu plec. Desigur că am mai multe motive, le avem cu toții în mare, dar uneori simt că pentru plecarea de acasă am avea și mai multe.

aer

În primul rând, mă gândesc că vorbele lui Lucian Blaga: „veșnicia s-a născut la sat" se pot plia perfect pe Moldova: „veșnicia s-a născut în Moldova", dacă ne gândim la partea negativă. Pentru că ai impresia că nimic nu se schimbă la noi, vezi cum în țările vecine lucrurile evoluează, dar noi batem pasul pe loc și din când în când ne mai și întoarcem în trecutul dezastruos, de parcă nu ne-am mai sătura.

Apoi, dacă te gândești la politicieni, pentru că lor le datorăm această stagnare, poți observa că cei de azi nu sunt mai buni ca cei de ieri. Și uite astfel ajungem la lanțul slăbiciunilor: politică, economie, educație, cultură.

În Moldova nu trec câteva luni fără să nu simți o mare tensiune. Din cauza alegerilor, din cauza crizelor care nu se mai termină, din cauza amenințării că nu mai sunt bani. Nu e deloc normal să te gândești la ziua de mâine cu stres când muncești, când îți vezi de treabă. Dar în Moldova ai senzația din când în când că totul se prăbușește, ca în Paraziții: „privesc în sus, totul merge-n jos”.

Pe mine mă ajută să stau aici ieșirile în România, în mare parte la festivalurile literare. E ca și cum aș scoate capul de sub apă. Câteva zile fără să văd știrile din Chișinău, fără să văd cum acuzațiile și murdăriile pătrund din sfera publică în spațiul nostru privat. Mă întreba un prieten din București acum câteva zile ce se mai întâmplă în Moldova, i-am răspuns că nimic, ăsta e adevărul. Aș putea, fără să mă uit la știri, să scriu un editorial în care să spun că PSRM-ul invită blocul ACUM (sau invers) la negocieri. Greșesc? Mi se pare că nu. Tot acolo am rămas după alegeri.

Am fost zilele trecute la FIPB (Festivalul Internațional de Poezie București). Directorul festivalului, Ioan Cristescu, în fiecare an are grijă să nu lipsească basarabenii. Ceea ce ne face pe noi să ne simțim ca acasă în București, acolo unde putem să ascultăm poezie străină, dar și să reîntâlnim prietenii și să nu ne mai simțim închiși în țarc, cum era până acum câțiva ani, când îți trebuia viză pentru a merge în Europa. Aerul de București ne ajută și aici, la Chișinău.

Acum la Chișinău a început festivalul Zilele Literaturii Române. Când vor avea loc la Chișinău mai des astfel de festivaluri, nu ne vom mai gândi de ce nu plecăm definitiv. Cultura nu e un moft, e o necesitate, e aer, deși asta se uită adesea între Prut și Nistru.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: