• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8741 LEI
  1 USD = 4.0207 LEI
  1 GBP = 5.5103 LEI
  1 CHF = 4.5221 LEI
  1 HUF = 1.3648 LEI
  1 BGN = 2.4921 LEI
  1 JPY = 3.8742 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Alexandru Tănase despre pachetul de legi „ACUM”: Sunt fantasmagorii care nu pot fi votate

05 Aprilie, 09:57

Fostul președinte al Curții Constituționale Alexandru Tănase spune că pachetul de legi care presupune dezoligarhizarea R. Moldova propus de blocul politic ACUM sunt fantasmagorii. În același timp, expertul în drept constituțional a spus că cea mai bună soluție ar fi formarea unei majorități dintre blocul ACUM și PDM.

tanase

Declarațiile au fost făcute aseară în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul TV N4

„Nu putem să-i dăm pachetului de legi pentru dezoligarhizarea statului al blocului ACUM nicio calificare legală și juridică. Sunt fantasmagorii. Niciun Parlament nu ar vota așa ceva”. a declarat Alexandru Tănase.

Fostul președinte al curții constituționașle a adăugat că aceste inițiative Sunt fabulații emanate de persoane care nu au elementara experiență parlamentară și administrativă.

„Nu-i posibil așa ceva. Sunt fantasmagorii. Sunt fabulații emanate de persoane care nu au elementara experiență parlamentară și administrativă. Când vorbim de demiterea judecătorilor Curții Constituționale, trebuie să înțelegem că ei nu pot fi demiși. O hotărâre a Curții spune în felul următor - „Orice act care ar afecta sau ar presupune revocarea judecătorului este nul. Odată fiind votat el devine nul”. În ceea ce privește demisia președintelui Curții Supreme de Justiție, nu este Parlamentul cel care l-a numit. Președintele CSJ este desemnat de către CSM”,a adăugat Tănase.

La capitolul demiterii Procurorului General, Tănase spune că nu are cum să fie demis: „El este numit prin decret prezidențial....Toate actele sunt controlate de Curtea Constituțională”, a declarat fostul președinte al Curții.

Cât despre membrii CEC, Alexandru Tănase a menționat că, de asemenea, nu pot fi demisionați atât de ușor: „Ei sunt numiți pe termen. Sunt prevederi legale care-i numește pe un anumit termen. Trebuie să existe un temei. Dacă unul din membrii CEC-ului e rău, criminal, a fost condamnat, ai un temei individual, dar nu poți revoca tot CEC-ul”.

„Toată ideea aceasta cu proiectul de dezoligarhizare, nu putem să-i dăm nicio calificare legală și juridică. Nu poți să votezi așa ceva. Legile trebuie să coreleze între ele....Din momentul când transmiți un mesaj public, el trebuie să fie realist. Acolo sunt câteva propuneri pe justiție care au sens, sunt bunicele, dar în marea parte, niciun Parlament nu ar vota așa ceva”, a conchis Tănase.

Cât despre eventualele coaliții după alegerile parlamentare, fostul președinte al CCM precizează că cea mai bună soluție ar fi formarea unei majorități dintre blocul ACUM și PDM.

„Cel mai probabil, va fi un Guvern minoritar, eu așa cred. Îmi vine complicat să văd cum PDM și PSRM ar găsi un consens pe figura premierului, a președintelui Parlamentului, pe relația cu Occidentul, pe relația cu Ucraina, România. Cel mai probabil, partidele nu se vor înțelege și atunci șeful statului va veni, fără să se consulte, cu o figură pe care o va propune și partidele vor fi forțate s-o accepte. Nu mi se pare verosimilă o coaliție PDM – PSRM. Se va merge pentru început pe ideea unui Guvern minoritar, dar nu este exclus ca, pe parcurs, să se contureze alte majorități”, a explicat fostul ministru și președinte al CC.

Amintim că în cadrul conferinței din 12 martie, blocul ACUM a venit cu un pachet de legi pentru dezoligarhizarea statului, cerând tuturor deputaților cărora le pasă de cetățeni și de Republica Moldova să-l voteze în primele ședințe ale Parlamentului.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: