• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9449 LEI
  1 USD = 4.3614 LEI
  1 GBP = 5.9178 LEI
  1 CHF = 4.7821 LEI
  1 HUF = 1.3843 LEI
  1 BGN = 2.5283 LEI
  1 JPY = 3.8290 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Alexandru Rafila: Sensul restricţionării circulaţiei pe timpul nopţii este limitarea petrecerilor

05 Noiembrie, 16:06

Alexandru Rafila a afirmat că multă lume crede că dacă merge noaptea pe stradă riscă să se îmbolnăvească, însă sensul restricţionării circulaţiei pe timp de noapte este acela de a limita petrecerile şi contactele în contexte care aduc împreună mai multe persoane.

esgrsg

Medicul a vorbit despre modelul suedez care are ca scop reducerea interacţiunilor interumane pentru a preveni riscul îmbolnăvirii de COVID-19.

„Limitarea deplasării în timpul nopţii – lumea are impresia că «domnule, dacă mergi noaptea pe stradă, rişti să te îmbolnăveşti». Nu e adevărat. Nu acesta sensul acestei măsuri. Sensul acestei măsuri este limitarea petrecerilor, contactelor de altă natură care aduc multe persoane împreună. Discutăm despre diverse modele, modelul suedez, că mie mi s-au pus în gură vorbe pe care nu le-am spus în mod deliberat. Orice demers îl faci cu bună credinţă imediat găseşti pe cineva care să încerce să ţi-l compromită. Modelul suedez spune acum aşa: să limităm foarte drastic interacţiunile umane, să mergem mai puţin în vizită unii la alţii, să nu facem petreceri cu 20 de persoane, să facem cu familia şi cu încă 2-3 persoane cel mult şi să luăm măsuri de distanţare. Nu sunt lucruri complicate, dar lucrurile acestea nu se spun”, a afirmat Alexandru Rafila, întrebat despre această măsuri într-o conferinţă de presă susţinută joi la sediul PSD.

Acesta mai spus că nu există din partea autorităţilor decât o comunicare „rudimentară”.

„Nu există o comunicare, din punctul meu de vedere, decât rudimentară. Acest buletin informativ pe care dumneavoastră îl primiţi zilnic nu este o comunicare în criză majoră de sănătate publică. E doar o informare seacă care nu are niciun fel de empatie, niciun fel de soluţie, nu are niciun fel de viitor. De asta cred că ce spunea domnul preşedinte – există în momentul de faţă o situaţie de criză, iar criza aceasta trebuie traversată prin mai puţine declaraţii politicianiste, polemice, trebuie lumea să înţeleagă că nu mai este timp de aşa ceva”, a adăugat Rafila.

Premierul Ludovic Orban are o întrunire miercuri seara la Palatul Victoria cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Departamentului pentru SItuaţii de Urgenţă, Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerul Apărării, a anunţat Raluca Turcan. Aceasta a explicat că discuţiile de la Guvern vizează posibile măsuri în localităţile unde incidenţa de infectare este de peste 3 la mia de locuitori. Chestionată dacă va fi pusă în discuţie şi restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte şi dacă este una dintre variante, vicepremierul a declarat că „nu vom ajunge la restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte în toată ţara şi în toate localităţile”. Ea a adăugat că doar unde există o creştere a numărului de infectări sunt luate în considerare astfel de acţiuni.

Executivul are şedinţă joi, de la ora 19.00.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: