• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9487 LEI
  1 USD = 4.3767 LEI
  1 GBP = 5.8121 LEI
  1 CHF = 4.7595 LEI
  1 HUF = 1.3605 LEI
  1 BGN = 2.5302 LEI
  1 JPY = 3.8642 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Alexandru Rafila: Dacă situația va mai continua câteva săptămâni, o să fie o tragedie națională fără precedent

19 Octombrie, 15:57

Experții din exterior ne pot da sugestii, însă cursul dezastrului pe care îl trăim nu putem să îl schimbăm decât noi, a subliniat deputatul PSD Alexandru Rafila, marți, la B1 TV, unde a atras atenția că elementele-cheie sunt comportamentul individual și deciziile autorităților.

esgrsg

Situația sanitară din România continuă să se deterioreze, iar marți au fost înregistrate noi recorduri negative.

„Cursul dezastrului pe care îl trăim nu putem să îl schimbăm decât noi, indiferent cât de mulți experți vin din exterior, experți ai Organizației Mondiale a Sănătății ș.a.m.d. Ei ne pot da sugestii, dar comportamentul individual este cheia, pe de o parte, și o decizie sau mai multe decizii ale autorităților, care să fie explicate, înțelese de populație și asumate și de populație, reprezintă până la urmă singura posibilitate. Noi ne aflăm acum într-o situație în care trebuie să oprim această transmisibilitate extrem de ridicată. Gândiți-vă că fatalitatea, adică proporția de persoane care mor din numărul total de persoane vaccinate în România, este în jur de 3% și cifrele înregistrate azi demonstrează exact același lucru, or dacă această situație va mai continua câteva săptămâni, vă dați seama că o să fie o tragedie națională chiar fără precedent. Ceea ce mă miră pe mine cel mai mult este această indecizie de a lua vreo măsură, măcar de a propune vreo măsură coerentă încât să se oprească sau să se reducă transmiterea și să intrăm într-o fază de descreștere a pandemiei”, a spus Alexandru Rafila.

El a explicat că în deciziile luate de autorități trebuie să primeze experților sanitari.

„Cu siguranță, aș lua o decizie în care să prevaleze opinia persoanelor din sistemul de sănătate publică, care au responsabilități directe în domeniu, dar, repet, această decizie trebuie luată după momentul în care toți cei responsabili de dezastrul în care ne aflăm recunosc public, își asumă public acest dezastru. Altfel, această decizie nu va avea impact și nu va duce la solidarizarea cetățenilor cu clasa politică, care încearcă să rezolve situația într-un mod care este incorect”, a adăugat social-democratul.

Întrebat dacă se impune sau nu un lockdown, el a afirmat: „Eu v-am spus că trebuie să luăm cea mai bună soluție. Institutul Național de Sănătate Publică a recomandat lockdown-ul, adică reducerea interacțiunilor între persoane în orașele mari, sau mă rog în regiunea București-Ilfov, cea mai mare regiune ca populație din România. Eu cred că un mix de măsuri care duc la reducerea circulației, pe de o parte, și eventuale utilizări, dar sectoriale și conform reglementărilor din Uniunea Europeană, nu unor reglementări inventate în România, cred că ar putea să fie o soluție pentru perioada următoare. Repet, trebuie făcute într-un climat de reconstruire a încrederii, nu într-un climat de neîncredere și de încercare de impunere a unor decizii dictatoriale din partea celor care au generat această situație”.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: