• Bucuresti 19º C
  Baia Mare 17º C
  Brasov 16º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 18º C
  Craiova 17º C
  Galati 18º C
  Iasi 14º C
  Suceava 11º C
  Timisoara 19º C
 • 1 EUR = 4.7669 LEI
  1 USD = 4.3343 LEI
  1 GBP = 5.5740 LEI
  1 CHF = 4.3832 LEI
  1 HUF = 1.4287 LEI
  1 BGN = 2.4373 LEI
  1 JPY = 3.9887 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Alegerile bașcanului Găgăuziei au fost amânate

19 Martie, 10:16

Alegerile bașcanului Găgăuziei au fost transferate de pe 19 mai pentru 30 iunie. O decizie în acest sens a fost adoptată de către Adunarea Populară, care a operat totodată mai multe modificări în legislația electorală locală, inclusiv cu privire la prezența la urne.

gagauzia

Președintele Adunării Populare, Vladimir Cîssa, a declarat într-un briefing de presă că, în conformitate cu actuala legislație, modificările adoptate trebuie semnate obligatoriu de către bașcan, iar în condițiile în care pe 20 martie, organele electorale urmau să înceapă înregistrarea candidaților pentru funcția de bașcan, APG a decis să amâne data scrutinului. Această decizie asigură bașcanului în funcție dreptul legal să examineze și să semneze modificările la legislația electorală.

Vladimir Cîssa mai spune că bașcanul că Irina Vlah a participat la ședință, unde i s-a propus să semneze modificările, astfel evitând amânarea datei alegerilor, însă aceasta refuzat să semneze modificările în redacția propusă.

Modificările operate vizează prezența la vot. Astfel, alegerile vor fi considerate valabile dacă la ele se vor prezenta nu mai puțin de 50% din alegătorii înscriși pe liste. Până acum, prezența la vot trebuia să atingă cel puțin 33%.

Potrivit altei modificări, singura sursă pentru întocmirea listelor electorale va fi registrul alegătorilor al UTA Găgăuzia, constituit în baza Registrului național al alegătorilor. Vladimir Cîssa a declarat că această modificare vine în contextul în care la alegerile precedente datele cu privire la numărul de alegători au diferențiat semnificativ – de la 25 de mii la 30 de mii. Or, în acest mod va fi implementat un mecanism unic de întocmire a listelor.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: alegeri, amanate, bascan, Gagauzia, Republica Moldova
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: