• Bucuresti 16º C
  Baia Mare 16º C
  Brasov 13º C
  Cluj-Napoca 15º C
  Constanta 10º C
  Craiova 15º C
  Galati 14º C
  Iasi 16º C
  Suceava 14º C
  Timisoara 18º C
 • 1 EUR = 4.8286 LEI
  1 USD = 4.4674 LEI
  1 GBP = 5.4858 LEI
  1 CHF = 4.5775 LEI
  1 HUF = 1.3246 LEI
  1 BGN = 2.4689 LEI
  1 JPY = 4.1201 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Alegerea lui Chirtoacă la cârma PL, o decizie întârziată. Ce spun analiștii politici

03 Decembrie, 16:22

Alegerea lui Dorin Chirtoacă în calitate de președinte al Partidului Liberal este una întârziată. Contactați de Deschide.md, mai mulți analiști politici din R. Moldova susțin că acest lucru trebuia să se întâmple cu mult timp în urmă, iar în acest moment șansele de revigorare a Partidului Liberal sunt foarte mici.

Chirtoaca

S-ar putea să fie cam târzie decizia lui Ghimpu de a se retrge de la cârma PL, cedându-i locul lui Chirtoacă, consideră analistul politic Nicolae Negru.

Era cazul să facă lucrul acesta cel puțin cu cinci ani în urmă, când PL a pierdut din cauza că Gimpu, care s-a cramponat de scaun, mai mult de jumătate din deputați. Oricum, trebuie să recunoaștem că, aflându-se în funcția de președinte interimar, el a reușit să-și scrijelească numele pe tabla demnității naționale, decretând ziua de 28 iunie ca zi a ocupației sovietice și instalând în Piața Marii Adunări Naționale o piatră comemorativă, care va fi înlocuită cândva de un monument în memoria victimelor ocupației sovietice și ale regimului totalitar comunist”, a declarat Nicolae Negru.

Potrivit lui Negru, Partidul Liberal a intrat în Parlament datorită lui Chirtoacă, el fiind locomotiva neoficială  a partidului.

Ghimpu trebuia să se dea la o parte văzând popularitatea lui Chirtoacă și asta avea să fie în beneficiul politicii din R. Moldova. Apărea un alt tip de politician, care se bucura de încrederea cetățenilor. Șansele de revigorare a Partidului Liberal sunt mult mai mici, decât cu 5 ani în urmă când un grup mare de deputați PL a cerut ca Ghimpu să cedeze funcția de președinte al partidului. Atunci, Chirtoacă trebuia să-i susțină pe cei care vor schimbarea în partid, dar acesta s-a comportat ca un nepot al lui Ghimpu, nu ca un politician, nu a avut curajul pentru această luptă politică”, a mai adăugat Negru.

Analistul politic Victor Juc consideră că Dorin Chirtoacă a scos Partidul Liberal o dată din anonimatul politic și electoral, când, în 2007, a câștigat alegerile pentru Primăria Municipiului și a reușit să promoveze partidul în consiliul municipal.

La alegerile din 2009, 2010 și 2014, lumea mai mult a votat pentru Dorin Chirtoacă decât pentru Mihai Ghimpu. Însă acum totul s-a schimbat. Așteptările au fost mai mari decât rezultatele. Partidul Liberal a fost periodic decimat prin formarea PLR, PUN sau traseismul unor deputați din PL”, declară Juc.

În opinia lui Juc, Chirtoacă nu va reuși să reseteze PL din motiv că s-a schimbat conjunctura și circumstanțele politice.

Această schimbare trebuia să fie făcută atunci când acesta se afla încă în funcția de primar general al capitalei. Mult mai util ar fi fost ca în funcția de președinte să fie ales Valeriu Munteanu, care se dovedește a fi mai impulsiv decât Chirtoacă. Partidul Liberal se află într-o cădere liberă, datorită imaginii lui Chirtoacă și Ghimpu, a scăderii suportului electoral. Șansele sunt foarte mici ca partidul să revina la ce a fost din punct de vedere electoral”, mai adaugă analistul Victor Juc.

Partidul Liberal va merge pe direcțiile pe care le-a trasat, dar cu rezultate mai modeste decât ar aștepta fruntașii PL”, a conchis Juc.

Potrivit analistului politic Ion Tăbârță, Dorin Chirtoacă are o misiune dificilă. Această schimbare era așteptată demult, iar cel mai oportun moment ar fi fost în preajma alegerilor din 2014.

Persoana domnului Chirtoacă, pentru această funcție, a fost discutată, cu toate că mai multe voci spun că mai indicat ar fi fost Valeriu Munteanu. În perspectiva alegerilor parlamentare, Chirtoacă ar trebui să meargă cu blocul ACUM, dacă ei într-adevăr se gândesc la electoratul de dreapta. În funcție de rezultatul alegerilor, Partidul Liberal va trebui să treacă printr-un proces serios de reformatare, poate o schimbare de denumire sau o adeziune cu alte partide declarate unioniste. Nu este exclus ca, în timpul campaniei, dosarele acestuia să fie repornite”, a declarat Ion Tăbârță.

Amintim că Dorin Chirtoacă a fost ales în funcție de președinte al PL, în cadrul Congresului V al Partidului Liberal, pe 1 decembrie.

Sursa: deschide.md

 

Citeste mai mult despre: alegeri, conducere, Dorin Chirtoacă, pl, Republica Moldova
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: