• Bucuresti 13º C
  Baia Mare 11º C
  Brasov 8º C
  Cluj-Napoca 11º C
  Constanta 10º C
  Craiova 12º C
  Galati 12º C
  Iasi 12º C
  Suceava 10º C
  Timisoara 13º C
 • 1 EUR = 4.7607 LEI
  1 USD = 4.1939 LEI
  1 GBP = 5.5509 LEI
  1 CHF = 4.1976 LEI
  1 HUF = 1.5218 LEI
  1 BGN = 2.4341 LEI
  1 JPY = 3.7598 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Agenda de reforme, discutată de premierul Pavel Filip și europarlamentarul român Victor Boștinaru

07 Mai, 16:46

Rezultatele reuniunii Consiliului de Asociere RM-UE și evoluțiile înregistrate urmare a reformelor realizate de Guvern au fost discutate astăzi de prim-ministrul Pavel Filip și europarlamentarul român, Victor Boștinaru, aflat în vizită în R. Moldova, se arată într-un comunicat al Guvernului R. Moldova.

Filip

Premierul a menționat că eforturile depuse de Guvern în ultimii doi ani, între care reducerea instituțiilor cu funcții de control, micșorarea numărului de acte permisive, crearea unui mediu favorabil pentru atragerea investițiilor, dau rezultate. Astfel,  anul trecut creșterea economică a constituit 4,5% și trendul pozitiv se menține. Exporturile s-au majorat cu 20%, iar 65 la sută dintre acestea sunt orientate spre piața Uniunii Europene.

S-a reușit, de asemenea, fortificarea sistemului bancar, acest fapt fiind dovedit și de prezența investitorilor europeni în țara noastră, precum Banca Transilvania și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare. Totodată, premierul a subliniat importanța implementării reformelor sistemului fiscal, a trezoreriei și a pensiilor.

Oficialii au trecut în revistă și ultimele evoluții privind construcția gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău, proiect care va asigura independența și securitatea energetică a Republicii Moldova. Pavel Filip a apreciat pozitiv mersul lucrărilor și a spus că până la mijlocul anului 2019, gazoductul va deveni funcțional.

Cu referire la asistența macro-financiară, Pavel Filip a menționat că Republica Moldova va îndeplini până la sfârșitul sesiunii de primăvară-vară toate condiționalitățile pentru alocarea celor trei tranșe. Prima tranșă  ar putea să ajungă în țară în lunile iunie-iulie.

Europarlamentul Victor Boștinaru a apreciat eforturile Guvernului și rezultatele înregistrate, încurajând autoritățile de la Chișinău să continue implementarea agendei de reforme.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: