• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8740 LEI
  1 USD = 4.0034 LEI
  1 GBP = 5.4696 LEI
  1 CHF = 4.5255 LEI
  1 HUF = 1.3656 LEI
  1 BGN = 2.4920 LEI
  1 JPY = 3.8612 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Acuzații grave la adresa lui Dodon: A instaurat monopolul la exporturile de fructe în Rusia

18 Februarie, 14:53

Astăzi, președintele Partidului Regiunilor din Republica, Alexandr Kalinin, în cadrul unei conferințe de presă a prezentat niște informații potrivit cărora Dodon profită de interdicțiile rușilor pentru exportul mărfurilor moldovenești. Acesta susține că, pentru a avea posibilitatea de a exporta fructe pe piața rusească, este nevoie de o „relație mai apropiată” cu șeful statului.

kalinin

Kalinin spune că toți producătorii care doresc să-și vândă marfa în Federația Rusă trebuie să achite un „otkat” sau un oarecare procent din vânzări lui Dodon. De altfel, intrarea pe această piață a producătorilor autohtoni este practic închisă. El susține că doar un grup anumit din anturajul președintelui R.Moldova are dreptul de a ocoli interdicțiile stabilite de Kremlin.

Președintele Partidului Regiunilor din Republica Moldova susține că Dodon a pus baza acestei strategii în anul 2015 când a început negocierile cu partenerii din Rusia. Potrivit lui Kalinin, Dodon a trimis o scrisoare prin care în care a cerut privilegii pentru 10 interprinderi din Moldova care au și primit aprobareai să exporte mărfuri, pe 26 februarie 2015.  Acest privilegiu nu a fost oferit tuturor, ci doar agenților economici apropiați lui Dodon.

Kalinin a relevat faptul că în perioada 2015-2018, numărul agenților economici și a înterprindelor s-a majorat semnificativ. Acestea au fost incluse la inițiativa proprie a lui Igor Dodon.  Majoritatea acestor companii, care se ocupă cu exportul fructelor, au proprietari simpatizanți și membri ai PSRM, potrivit lui Kalinin.

De asemenea, în conferința de presă, Kalinin a susținut  că produsele moldovenești pot fi exportate doar prin anumite puncte de trecere vamală care sunt „controlate” de Igor Dodon.

Liderul PRM consideră că Dodon a instaurat un monopol pe exportul mărfurilor moldovenești. Companiile care refuzau să conlucreze cu Dodon la un moment dat dispăreau de pe lista înterprindelor cu drept de export. Acestea trebuiau să conlucreze doar cu înterprinderi intermediare și să achite o taxă care varia între 700-1000 de dolari pentru fiecare camion de produse exportate.

Astfel, în Moldova a început să funcționeze o nouă schemă criminală pentru monopolizarea exportulu de fructe și legume în Rusia, cu un volum care atinge 100 de milioane de dolari anual. Kalinin susține că companiile intermediare cumpără produsele de la producătorii autohtoni cu un preț mizer, la vamă achită o taxă foarte mare iar apoi, prin judecată, se demonstrează că tarifele au fost foarte mari și banii se întorc și ajung doar la compania intermediară. Conform datelor Servicului Vamal, producătorii pierd anual în jur de 40-50 milioane de dolari anual, bani care ajung în buzunarul firmelor intermediare ale PSRM-ului, spune Kalinin.

Kalinin a dat drept exemplu Întreprinderea „Hermes Agroservice”care  în anul 2017, a fost ajutată de Dodon și a exportat 2 milioane și jumătate de kg de mere cu costul de aproape 22 de milioane de lei. O altă întreprindere agricolă,„Scutaru Victor”, a exportat în acelaș an 1.5 milioane de kg de mere, cu prețul de aproape 4.4 milioane de lei. Aceste cifre spun că, după schema lui Dodon, au prioritate nu producătorii, ci intermediarii care aduc bani în buzunarul PSRM-ului.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: