• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9487 LEI
  1 USD = 4.3767 LEI
  1 GBP = 5.8121 LEI
  1 CHF = 4.7595 LEI
  1 HUF = 1.3605 LEI
  1 BGN = 2.5302 LEI
  1 JPY = 3.8642 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

ACUM vrea o nouă lege cu privire la Procuratură. Ce prevede documentul

28 Mai, 15:18

Blocul ACUM a organizat azi consultări publice pe marginea inițiativei pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură.

ACUM

Potrivit unuicomunicat de presă al blocului politic, deși în februarie 2016 a fost adoptată o nouă Lege a Procuraturii, „situația în domeniul activității acesteia nu s-a schimbat comparativ cu toată perioada de la proclamarea independenței Republicii Moldova, aceasta fiind în continuare aflată sub controlul regimului oligarhic care conduce Republica Moldova”.

Principalele prevederi ale proiectului legii propus de blocul ACUM se pot rezuma la următoarele:

1) Excluderea condiției deținerii de către un aspirant la funcția de Procuror General a cetățeniei Republicii Moldova. Selectarea transparentă și meritocratică în funcția de Procuror General a unei persoane din afara Republicii Moldova, cum ar fi dintr-un stat membru al UE, cu experiență și rezultate remarcabile în domeniul juridic, ar putea schimba situația în domeniul activității organelor procuraturii.
2) Extinderea comisiei de concurs pentru selectarea Procurorului General, în care ar intra, în afară de membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), și exponenți ai societății civile, dar și experți internaționali . Dincolo de faptul că o asemenea măsură va contribui la selectarea Procurorului General în mod participativ, aceasta va face ca procedura de selecție să fie una imparțială și corectă.
3) Extinderea numărului de membri ai CSP și suplimentarea acestuia cu mai mulți exponenți ai societății civile. Modificarea respectivă ar conduce la îmbunătățirea activității Consiliului Superior al Procurorilor – garantul independenței și imparțialității procurorilor. Or, prin cooptarea noilor membri  din afara sistemului organelor procuraturii – societate civilă și avocatură – activitatea CSP va fi mai transparentă. De asemenea, la luarea deciziilor nu va mai prevala ”principiul corporatismului” care astăzi predomină în special pe dimensiunea managementului carierei procurorilor, ci meritocrația și integritatea procurorilor.

„Adoptarea proiectului legii ar putea să reprezinte un început pentru procesul de reformare a instituției procuraturii Republicii Moldova astfel încât aceasta să fie o instituție publică autonomă în cadrul autorității judecătorești, așa cum prescrie din Constituția Republicii Moldova”, a declarat Sergiu Litvinenco, deputat al Blocului ACUM.

Amintim că Procuratura Generală a refuzat să participe la această ședință, motivând decizia prin faptul că aceasta reprezintă o încercare de a atrage instituția în lupte politice.

Este o acțiune cu tentă politică evidentă, o nouă încercare de a atrage Procuratura Generală în luptele politice ale unor partide. Procuratura nu o dată a declarat public că nu va da curs și nu va participa la acțiuni cu tentă politică, motiv pentru care nici de această dată nu va participa la evenimentul enunțat”, susțin reprezentanții Procuraturii.

Blocul ACUM solicită demisia procurorului general, Eduard Harunjenm și modificarea Legii cu privire la Procuratură. Reprezentanții PPDA și PAS vor ca procurorul general să fie o persoană din afara țării.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: ACUM, Corupție, lege, procuratura, Republica Moldova
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: