• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8744 LEI
  1 USD = 4.0105 LEI
  1 GBP = 5.4892 LEI
  1 CHF = 4.5228 LEI
  1 HUF = 1.3653 LEI
  1 BGN = 2.4922 LEI
  1 JPY = 3.8627 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

ACUM a pus pe 120 de pagini constatările scrutinului din 24 februarie

06 Martie, 11:14

Reprezentanții blocului ACUM au făcut public propriul raport al alegerilor parlamentare din februarie. Raportul de alternativă vine după ce Andrei Năstase, a declarat recent, în repetate rânduri, că nu-i crede pe observatorii internaționali care au monitorizat scrutinului.

ACUM

Raportul blocului ACUM arată că alegerile nu au fost nici libere, nici corecte. În document se face referire la faptul că mai mult de jumătate de milion de cetățeni ai Republicii Moldova domiciliați peste hotare nu au reușit să voteze pentru că au pașapoarte cu termen de valalitate expirat sau din cauza interdicției de a vota cu buletine de identitate valabile. O altă problemă depistată de ACUM este că circumscripțiile uninominale au fost constituite prin manipularea hotarelor în folosul unor actori politici, folosind practica „Gerrymandering”, dar și prin încălcarea prevederilor legale.

Deputații aleși din partea blocului electoral mai spun că guvernarea a recurs la hărțuirea fără precedent a opoziției și a exponenților acesteia. În special, trebuie evidențiate acțiunile întreprinse de așa numita comisie parlamentară ”Open Dialog” care a avut ca scop discreditarea opoziției.

„În cirumscripțiile nr.47 și 48 constituite pentru locuitorii din Transnistria, au participat un număr record de cetățeni care au fost aduși organizat și care au votat în schimbul unei retribuții de 20 de dolari SUA (sau 400 de lei). Mai mult, unor concurenți electorali nu li sau asigurat condiții de a face campanie electorală în regiunea separatistă, locuitorii din această regiune nefiind informați despre situația politică din Republica Moldova. În cazul acestor circumscipții, la exercitarea dreptului de vot a fost încălcat principiul votului liber expirmat”, este o altă constatare a raportului ACUM.

În raportul celor de la ACUM sunt menționate și încălcările raportate de Silba - Initiative for Dialogue and Democracy Parliamentary Elections and Consultative Referendum (în ziua alegerilor) care a monitorizat 10 secții de votare în ziua alegerilor

„Nereguli substanțiale în ceea ce privește secretul votului. În 4 secții de votare au fost observate poziționarea proastă și construcția eronată a cabinelor de vot. Cabinele de vot aveau acces vizibil spre celelalte cabine de vot alăturate, iar mesele membrilor secție de votare aveau acces vizibil la urne. În unele cazuri, cabinele de vot erau mai mici de 1.5 metri înălțime, iar construcția acestora era instabilă și de calitate proastă, uneori căzând jos atunci când alegătorii treceau pe alături. De asemenea, camerele au fost direcționate către cabina și urna de vot, iar în unele cazuri cabinele au fost plasate în spatele unor uși care se oglindeau. În circumscripția 10, observatorii au raportat în unele secții de votare cabine de vot care erau amplasate la intrarea în secții de votare, ceea ce determina alți alegători care intră să vadă cum alții votează”, este precizat în document.

Cu toate că potrivit raportul ACUM, alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 nu au fost nici libere, nici corecte, politicienii nu au cerut invalidarea scrutinului. Unica solicitare din partea blocului ACUM este invalidarea alegerilor în cinci circumscripții: „cele din regiunea transnistreană, Orhei și Nisporeni”.

Amintim că observatorii internaționali ai OSCE și ODIHR au prezentat imediat după alegeri rapoartele prealabile ale alegerilor parlamentare. Din cele declarate de observatori reiese că au fost libere și corecte, constatându-se totuși că anumite deficiențe și incidente au existat.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: