• Bucuresti 35º C
  Baia Mare 28º C
  Brasov 29º C
  Cluj-Napoca 28º C
  Constanta 30º C
  Craiova 34º C
  Galati 32º C
  Iasi 28º C
  Suceava 25º C
  Timisoara 32º C
 • 1 EUR = 4.7231 LEI
  1 USD = 4.2103 LEI
  1 GBP = 5.2496 LEI
  1 CHF = 4.2861 LEI
  1 HUF = 1.4531 LEI
  1 BGN = 2.4149 LEI
  1 JPY = 3.9027 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

A.Tănase: Anticipatele după sistemul proporțional ar fi contrare normelor Comisiei de la Veneția

19 Aprilie, 13:06

Anularea sistemului mixt și revenirea la cel proporțional cu desfășurarea ulterioară a alegerilor parlamentare anticipate ar fi contrară Codului bunelor practici în materie electorală al Consiliului Europei.

tanase

Mai mult ca atât, modificarea sistemului electoral fără un Guvern funcțional este imposibilă ținând cont de faptul că sunt necesare cheltuieli financiare care nu sunt prevăzute în buget. De această părere este fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase.

Solicitat de reporterul Deschide.MD, Tănase a declarat că există mai multe norme care împiedică anularea sistemului mixt și desfășurarea alegerilor anticipate într-o perioadă de câteva luni, lucru dorit de reprezentanții blocului ACUM.

Potrivit Comisiei de la Veneția, modificarea sistemului electoral este posibilă cu cel puțin un an de la alegeri sau dacă acest lucru este indicat în Constituție. În Republica Moldova, sistemul electoral nu este prescris în Legea Supremă, ci în Codul Electoral care este o lege organică. Dacă Parlamentul se dizolvă în luna iunie, în ce măsură modificarea sistemului electoral corespunde standardelor internaționale? În ce măsură partidele sunt pregătite să participe la scrutin în baza unui nou sistem?”, a menționat el.

Totodată, Alexandru Tănase atrage atenția și asupra faptului că modificarea sistemului electoral necesită anumite costuri, iar în lipsa unui Guvern cu atribuții depline acest lucru nu poate fi realizat.

Potrivit Constituției, orice propunere legislativă sau amendament care atrag majorarea sau reducerea veniturilor bugetare sau împrumuturilor, precum şi majorarea sau reducerea cheltuielilor bugetare pot fi adoptate numai după ce sunt acceptate de Guvern. Iar la momentul actual Executivul nu poate oferi avize. Nu văd cum Parlamentul ar putea modifica legislația electorală în asemenea circumstanțe”, precizează juristul.

Potrivit lui Alexandru Tănase, singura soluție este investirea unui nou Guvern, elaborarea unui proiect de lege care va fi supus dezbaterilor atât în cadrul comisiilor parlamentare, cât și cu participarea societății civile. Totodată, precizează el, documentul urmează să fie supus unei expertize din partea Consiliului Europei.

Amintim că cei trei deputați independenți din Parlament, Alexandr Oleinic, Ion Groza și Viorel Melnic au solicitat Curții Constituționale să se expună dacă Parlamentul poate modifica sistemul electoral „în orice condiții, la intervale mici de timp și cu aplicarea imediată”. Adresarea vine după ce blocul ACUM a înregistrat la Secretariatul Legislativului un proiect de lege privind revenirea la sistemul proporțional de vot.

Potrivit autorilor, „nu toate forțele politice au fost de acord cu noul sistem electoral și chiar dacă au participat la alegeri și au obținut un număr mare de mandate anume în baza noului sistem, din motive strict politice și conjunctură corporativă egoistă, cer insistent revenirea de urgență la vechiul sistem electoral proporțional”.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: