• Bucuresti 22º C
  Baia Mare 17º C
  Brasov 18º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 23º C
  Craiova 21º C
  Galati 21º C
  Iasi 19º C
  Suceava 16º C
  Timisoara 18º C
 • 1 EUR = 4.8705 LEI
  1 USD = 4.1828 LEI
  1 GBP = 5.3758 LEI
  1 CHF = 4.5108 LEI
  1 HUF = 1.3383 LEI
  1 BGN = 2.4903 LEI
  1 JPY = 3.9696 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

10 în 2018 // Liderii din R. Moldova și proba de sinceritate la disciplina „România și Centenarul”

26 Decembrie, 08:54

Politicienii din Republica Moldova susţin proba de sinceritate la disciplina "România şi Centenarul".

centenar

Competitorii au de armonizat sechelele derutei identitare - ca efect al deceniilor de îndoctrinare comunistă - şi forţa cu care Ţara îşi recâştigă, în ordine deopotrivă morală şi practică, teritoriul înstrăinat prin vicisitudinile istoriei. Surse ale portalului DESCHIDE.MD susţin că Ministerul Posterităţii - care operează concomitent pe cele două maluri de Prut - va evalua răspunsurile politicienilor moldoveni în funcţie de două criterii fundamentale: CE SPUN şi CUM SPUN.

Andrian Candu

„Dincolo de trecut, noi cei din Republica Moldova, avem nişte realităţi, unele dureroase. [...] Astăzi nu putem controla întreaga ţară, pentru că suntem divizaţi şi mai avem şi armată străină. [...] Nu putem schimba parcursul istoric şi nu putem şterge cu buretele ceea ce ne-am fi dorit să fie altfel. Doar putem construi împreună poduri, drumuri şi afaceri  putem demola graniţele spirituale prin limba română ca fundament de coeziune între noi.”

Pavel Filip

„Relaţia cu România este foarte importantă pentru mine, mai mult decât pentru alţii, din simplu motiv că eu provin dintr-o familie care a fost divizată de sârma ghimpată. [...] Când se pune problema Unirii, eu privesc acest lucru şi prin prisma căderii cortinei de fier, a cortinei de pe Prut. Să avem grijă, în continuare, să fim într-un spaţiu comun, într-un spaţiu liber şi, de ce nu, să ne regăsim într-un spaţiu unde există valori, dar nu există frontiere, cum este Uniunea Europeană”.

Iurie Leancă

„N-ar fi ceva rău o eventuală reunire a malului drept cu cel stâng de Prut, doar că sunt anumite realități și percepții în societate. Autoritățile ambelor state trebuie să asigure o interdependență, inclusiv politică și comercială. [...] Integrarea europeană se face doar cu România și prin România.”

Maia Sandu

„Întotdeauna am spus că decizia în raport cu subiectul unirii Republicii Moldova cu România aparţine poporului. Dacă, într-o zi, toate localităţile din Republica Moldova ar semna declaraţii de unire, atunci s-ar rezolva problema”

Andrei Năstase

„Centenarul este, în primul rând, un simbol național de o importanță extraordinară. El unește și nu dezbină, el ne amintește cine suntem și încotro de îndreptăm, el ne sugerează că nimic nu e pierdut, că suntem puternici, că încă avem suficiente resurse pentru a crea un stat în care să vrei să trăiești, un stat de drept civilizat, cu adevărat european. Înaintașii noștri au avut un ideal și l-au realizat. Centenarul nu ne lasă să uităm asta. Dacă avem o aspirație, trebuie să mergem până la capăt, cu credință, și să o transpunem în viață. Avem identitate națională, ne spune Centenarul, și e responsabilitatea noastră să n-o pierdem, ci s-o valorificăm în beneficiul tuturor cetățenilor din Republica Moldova și România”.

Anatol Șalaru

„În urmă cu o sută de ani, neamul nostru, prin jertfa a sute de mii de români, își împlinea destinul și aspirațiile de veacuri: Unirea tuturor românilor într-un singur stat. Un vis împlinit care, din păcate, nu avea să dureze decât puține decenii. Dictatori de la est și vest aveau să sfărâme sub șenilele tancurilor icoana României Mari. Deportările, Gulagul, suferința și moartea - pe care vecinii de la est ni le-au oferit din plin - nu au reușit să ucidă visul Unirii. România a supraviețuit și trăiește în sufletul basarabenilor și bucovinenilor! Astăzi, România este un stat modern, membru UE și NATO; dar, mai ales este patria tuturor românilor, indiferent unde trăiesc! Astăzi, reunificarea Basarabiei nu mai stă sub semnul lui dacă, ci sub semnul lui când! Să luptăm pentru Unire, să credem în Unire!”

Dorin Chirtoacă

„Unirea rămâne a fi idealul nostru suprem, pentru care trebuie să luptăm până la ultima picătură de sânge, până vom face Unirea. Altă şansă Moldova nu are, pentru că altfel vom fi condamnaţi la sărăcie, la furturi, la toate dezordinile şi dezastrele pe care le-am avut şi le avem până în ziua de azi“

Vlad Plahotniuc

„Cunoaștem România ca pe o țară matură, deosebit de frumoasă prin geografia și prin oamenii săi, o cunoaștem ca pe un vecin drag, ca pe o țară-soră, cu reușite de necontestat. Avem tradiții comune, un destin ce ne-a oferit multe provocări și de multe ori ne-a pus la încercare. Ceea ce vom păstra mereu este certitudinea prieteniei sincere, care leagă țările noastre. Prețuim fiecare gest pe care l-ați făcut pentru noi și fiecare gând bun pe care ni l-ați trimis, dragi prieteni.”

Mihai Gribincea„Suntem români, și de o parte, și de alta a Prutului. Nimeni nu ne-a întrebat, la 1812, ce vrem să facem, soarta noastră a fost decisă de altcineva. Asta s-a întâmplat și în 1940. Suntem români și locuim în două state românești și este evident că avem aceeași istorie și trebuie să ne gândim la același viitor” Daniel Ioniță

„Românii au ştiut să fie împreună, în  special în momente de restrişte. [...] întotdeauna, românii au acţionat cu dragoste faţă de neam şi ţară. Aceste valori sunt cele care stau la baza relaţiei solide dintre România şi Republica Moldova. În tot ceea ce facem aici, acţionăm în numele libertăţii noastre de a alege şi de a susţine fără rezerve parcursul european al Republicii Moldova, punem foarte multă dragoste în toate proiectele pe care le susţinem şi le finanţăm aici. Ştim că, dacă suntem împreună, putem fi şi puternici.”

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: