• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9449 LEI
  1 USD = 4.3614 LEI
  1 GBP = 5.9178 LEI
  1 CHF = 4.7821 LEI
  1 HUF = 1.3843 LEI
  1 BGN = 2.5283 LEI
  1 JPY = 3.8290 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

„Vedeta” diplomatică de la Externe și de la Ambasada R. Moldova din Italia

24 Iunie, 11:25

După publicarea interpelării deputatului Lilian Carp privind nerespectarea legislației în cazul ambasadorilor cu „stagiul diplomatic de circa 2 cincinale” , urmat de “răspunsul diplomatic” al ex-ministrului Tudor Ulianovschi și a actualului Secretar General de Stat Mihai Căpățînă, mai mulți colaboratori de la MAEIE ne-au informat despre promovarea pe criterii exclusiv politice a unor sau altor „diplomați de carieră”.

Vadim Moțarschi

Cel mai răsunător, dar și revoltător caz, ar fi cel al actualului secretar III, Vadim Moțarschi, din direcția Drept Internațional.

Conform unei scrisori transmise redacției Deschide.MD, de către cei de la MAEIE, CV-ul lui Moțarschi a cunoscut un progres continuu datorită oamenilor influenți pe lângă care acesta s-a poziționat de-a lungul timpului. A lucrat în Aparatul Prezidențial pe vremea lui Voronin, apoi a fost numit șef al direcției Drept și Relații Externe la SIS. L-a dus acolo nimeni altcineva decât fostul șef al serviciului secret, Artur Resetnicov, actualmente judecător la Curtea Constituțională. Când regimul lui Voronin a pierdut puterea, în 2009, Moțarschi a rămas să activeze în calitate de jurist al partidului comuniștilor, ulterior fiind desemnat reprezentantul PCRM în cadrul Comisiei Electorale Centrale.

Când a înțeles că PCRM este în declin ireversibil, tânărul jurist Moțarschi decide să-și „încerce calitățile sale diplomatice" la Externe, unde a fost adus și promovat de către ex-ministrul de tristă faimă, Andrei Galbur. Și-a început activitatea în secția resurse umane și contencios administrativ în calitate de atașat, funcție care i-a dat acces nelimitat la toate dosarele și informațiile confidențiale și secrete ale diplomaților și ambasadorilor de la MAEIE. Pentru „performanța” demonstrată față de PD la resurse umane, acesta a fost avansat în funcția de secretar III al direcției Drept Internațional.

„Apogeul activității diplomatice” a lui Moțarschi, ne mărturisesc cei de la MAEIE, l-a constituit perioada alegerilor parlamentare din februarie anul curent. Fiind promovat și susținut necondiționat de către PD prin intermediul ex-ministrului Ulianovschi, acesta s-a angajat deschis și  contrar statutului funcționarului public, să reprezinte Partidul Democrat la CEC și la Curtea Constituțională, pe toată durata campaniei electorale și chiar cea postelectorală (a se vedea una din anexele adresate CEC-ului și semnate de Moțarschi în perioada când era angajat la Externe). Pentru „performanță diplomatică-electorală” Moțarschi este transferat, prin ordinul ministrului Ulianovschi, încă din luna februarie a.c., în cadrul Ambasadei R.Moldova la Roma deți conform regulilor MAEIE pentru a ajunge într-o ambasadă e necesar un stagiu de minim cinci ani de zile.

Colaboratorii MAEIE și-au exprimat nemulțumirea și revolta, rugându-ne să facem public acest caz al "diplomatului de carieră" Vadim Moțarschi. Tot ei, colaboratorii de la Externe, se întreabă cât vor mai dura asemenea fărădelegi, avându-i ca protagoniști pe foști activiști de la un partid sau altul? Totodată, diplomații de la MAEIE se întreabă cum se poate ca persoane venite pe criterii exclusiv politice să fie atât de lesne promovate în funcții și, în timp foarte restrâns, să fie trimise și în ambasadele noastre din străinătate?

La finalul adresării către redacția noastră, aceștia se referă și la o altă „vedetă diplomatică” și politică, care a fost adusă la Externe de către ex-ministrul Ulianovschi și promovată în funcția de Director al Institutului Diplomatic al MAEIE pentru serviciile oferite PD-lui pe filiera lumii arabe. Este vorba despre ex-ministrul Educației din perioada regimului Voronin, promotor activ al moldovenismului primitiv și oaspete frecvent al Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova, Victor Țvircun. Dar despre activitatea acestuia ne vom referi în articole ulterioare.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: